Linkovi

Fejsbuk blokirao nalog čečenskog lidera zbog sankcija SAD


FILE - Chechen regional leader Ramzan Kadyrov speaks as he attends celebrations marking Defenders of the Fatherland Day in Chechnya's provincial capital Grozny, Russia.

Fejsbuk je blokirao nalog Ramzana Kadirova, čečenskog lidera koji uživa podršku Kremlja, zato što je obuhvaćen finansijskim i putnim sankcijama američke vlade.

Sankcije protiv Kadirova su deo američkih pokušaja da se kazne oni koji krše ljudska prava u skladu sa zakonskim aktom Magnicki, zakonom o sankcijama nazvanom po ruskom pravniku i poreskom inspektoru Sergeju Magnickom, koji je uhapšen i preminuo u zatvoru, nakon što je razotkrio poreske malverzacije u ruskom državnom vrhu.

Američki sekretarijat za finansije optužio je Kadirova, bivšeg pobunjeničkog borca koji je kasnije udružio snage sa Moskvom “za gruba kršenja međunarodno priznatih ljudskih prava”, mučenje i ubistva. Kadirov demantuje te optužbe.

Fejsbuk i druge drustvene mreže su pod pritiskom američkog Kongresa zbog, kako zakonodavci veruju, propusta da spreče ruske operativce u zloupotrebi tih platformi za vreme izbora 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG