Linkovi

Federalni sud naredio spajanje dece i roditelja imigranata


Dete imigranata u autobusu na granici u Teksasu

Federalni sudija naredio je da se roditelji imgranti ponovo ujedine sa svojom decom, pošto su razdvojeni na granici.

Sudija Dejna Sejbrou presudila je u korist Američke unije za građanske slobode i porodica koje su vlasti SAD razdvojile pri pokušaju ilegalnog ulaska u zemlju. Tako je od roditelja odvojeno više od 2300 imigrantske dece.

Sud je naložio da deca mlađa od pet godina budu spojena sa roditeljima u roku od dve nedelje, dok ona starija treba da budu vraćena roditeljima u roku od 30 dana.

Sudija je oštro kritikovala primenu Trampove politike uz obrazloženje da vladine agencije poput one za obezbeđenje granica, imigraciju, pritvaranje imigranata i druge nisu bile spremne da zbrinu toliki broj odvojene dece.

“Vladine agencije zadužene za hapšenje roditelja i one koje je trebalo da zbrinu decu nisu komunicirale međusobno, nema plana za ujedinjenje, a neke porodice su mesecima razdvojene”.

Sudija je rekla da sadašnji sistem može da prati trag novca, dokumenata zatvorenika, ali da vlasti nisu bile spremne da to isto urade sa decom. Ona je ocenila da vlada mora da preduzme korake kako bi omogućila normalnu komunikaciju između roditelja i dece koji se nalaze u različitim pritvornim centrima i da roditelji ne mogu biti deportovani bez dece.

Objasnila je da će vlada “I dalje moći da primenjuje svoje krivične i imigracione zakone uprkos presudi, kao i da i dalje ima diskreciono pravo da odlučuje u zadržavanju u pritvoru ili puštanju iz pritvora, u skladu sa zakonom”.

Američka unija za građanske slobode pozdravila je presudu, a vlada ima mogućnost žalbe. Sekretar za pravosuđe Džef Sešns branio je politiku administracije prema imigrantima, uz ocenu da je neophodna za očuvanje bezbednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG