Linkovi

Fed ne podiže kamatne stope


Zgrada Upravnog odbora američkih federalnih rezervi (arhivski snimak)
Zgrada Upravnog odbora američkih federalnih rezervi (arhivski snimak)

Federalne rezerve se očigledno ne žure da podignu kamatne stope. Medjutim, imajući u vidu mandat federalnih rezervi, to jest da obezbede maksimalnu zaposlenosti i stabilne cene, jedan od vodećih ekonomskih analitičara, Greg Mekbrajd iz finansijske firme „Bankrate.com“, kaže da ti izgovori nisu opravdanje:

„Stopa nezaposlenosti je 5 odsto, vidimo da se broj radnih mesta povećava, inflacija se približila nivou od 2 odsto, a prema nekim procenama, osnovna stopa inflacije je već premašila 2 odsto. Prema tome, osnovni ciljevi Federalnih rezervi su ostvareni, ali oni ipak oklevaju.“

Medjutim, drugi smatraju da ima razloga za oprez. Jedan je nestabilnost na tržištima u proteklom periodu, a drugi - da su pokazatelji industrijskog sektora i poverenje potrošača niži od željenih.

Prema nedavnoj anketi Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista većina eksperata slaže se sa sporijim pristupom federalnih rezervi. Evo šta o tome kaže glavni ekonomista Udruženja, Ken Simonson:

Kao i uvek ekonomisti imaju različita mišljena, ali u celini mislim da oni odobravaju tempo kojim idu Federalne rezerve.“

Medjutim, Mekbrajd smatra da je američka ekonomija zdravija nego što cifre pokazuju i da je sada vreme da se kamatne stope dalje podignu kako bi centralna banka imala više manevarskog prostora za intervenciju kada ekonomija ponovo zastane:

„Jedini provereni način da se stimuliše usporena ekonomija je da se smanje kamatne stope, a u ovom trenutku Federalne rezerve nemaju tu opciju. One bi morale da idu na negativne kamatne stope ili takozvano kvantitativno ublažavanje, to jest da štampaju novac ili kupuju više obveznica, a te mere se nisu pokazale naročito efikasnim.“

Ekonomisti veruju da će Federalne rezerve ipak podići kamatne stope još dva puta ove godine i da će prva odluka o tome biti doneta u junu.

XS
SM
MD
LG