Linkovi

Naučnici pretvaraju perje u plastiku


Naučnici pretvaraju perje u plastiku
Naučnici pretvaraju perje u plastiku

Baštovani u Americi možda će uskoro kupovati sadnice u saksijama napravljenim od kokošijeg perja. Hiljade tona takvog perja, koje se sada bacaju, mogle bi da budu pretvorene u plastiku. Dvojica naučnika iz Vašingtona pronašla su način kako da kokošije perje pretvaraju u plastiku koja se razlaže prirodnim putem.

Živinske farme u Sjedinjenim Državama svake godine proizvode gotovo 2 hiljade tona perja. Jedan deo koristi se za izradu jastuka, zimskih jakni i životinjske hrane, dok se 80 odsto baca. Međutim, uskoro bi to perje možda moglo da se prerađuje u biorazloživu plastiku.

Hemičar Masud Huda, koji radi u Institutu za hortikulturu, kaže:
"Ovo je formula za smolu, sto odsto na bazi perja, koja je osnovni materijal ne samo za saksije već i za delove u autoindustriji i drugde".

Pre nekoliko godina, Huda se udružio sa istraživačem Valterom Šmidom, iz Sekretarijata za poljoprivredu, koji je radio na praktičnoj primeni kokošijeg perja. Zajedno su proizveli papir za umetnike, apsorbente, filtere za vodu u vazduh i termoizolacione materijale. Šmid kaže da hemijski sastav i otpornost čine perje pogodnim za razne svrhe.

"Perje je oko 8 puta izdržljivije od celuloze. Kada bi bilo dvostruko teže i upola slabije građe, ptice ne bi mogle da lete," kaže Šmid.

Kasnije, Šmid i Huda proizveli su biorazloživu plastiku i počeli da prave plastične saksije. One na bazi petroleja mogu da traju neograničeno dugo, Šmid kaže da se ipak ne koriste više od jedanput. Ali saksije na bazi perja razlažu se za šest meseci do nekoliko godina.

"Plastika na bazi petroleja traje par stotina godina. Zašto bismo želeli plastiku koju ćemo koristiti samo godinu dana da traje par stotina godina. Proizvod bi trebalo da traje koliko je u upotrebi," kaže Šmid.

Dvojica naučnika izradila su i prototipe instrument tabli za kola i drugih delova za autoindustriju. Oni kažu da su mogućnosti nove plastike ogromne. Sada probaju da u svoje saksije mešaju druge materijale, korisne za biljke.

"Ovo je đubrivo u granulama koje dodajemo saksijama kako bi sadržavale hranljive sastojke za biljke."

Naučnici se nadaju da bi kroz godinu-dve njihove saksije mogle da se nađu na tržištu, i da bi to moglo da označi početak kraja za saksije od plastike koja se ne razlaže.

XS
SM
MD
LG