Linkovi

Zvaničnik: Identifikovan čovek koji je pretio sinagogama u Nju Džersiju


Policija čuva sinagogu Hram Bet el u Džersi Sitiju, 3. novembra 2022.
Policija čuva sinagogu Hram Bet el u Džersi Sitiju, 3. novembra 2022.

Federalni agenti identifikovali su čoveka za kojeg veruju da je na internetu pretio sinagogama u Nju Džersiju, ali ne smatraju da je planirao napad, prenosi agencija Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika organa za sprovođenja zakona.

Čovek, čiji identitet nije objavljen, rekao je agentima da je maltretiran u prošlosti i da je besan na Jevreje, rekao je zvaničnik. Međutim, dodao je da istražitelji ne veruju da je imao sredstva ili motiv za napad.

Izvor pretnje "više ne predstavlja opasnost po zajednicu", tvitovao je ogranak FBI-ja u Nuarku, Nju Džersiju.

Guverner te američke države Fil Marfi rekao je da je pretnja "rešena", ali nije izneo više detalja.

FBI je u četvrtak saopštio da je dobio verodostojne informacije o "širokoj" pretnji sinagogama u Nju Džersiju, što je upozorenje koje je podstaklo neke opštine da pošalju dodatne policajce da čuvaju bogomolje.

Priroda pretnje bila je nejasna. Kancelarija FBI-ja u Nuarku objavila je saopštenje u kome poziva sinagoge da "preduzmu sve bezbednosne mere kako bi se zaštitili vaša zajednica i objekat", ali nije želela da saopšti ništa o tome ko je pretio i zašto.

Upozorenje je objavljeno nakon što su zvaničnici otkrili onlajn pretnju usmerenu na sinagoge u Nju Džersiju, rekao je zvaničnik za sprovođenje zakona. Objava nije ciljala na određenu sinagogu po imenu, rekao je zvaničnik. Zvaničnik nije mogao javno da govori o detaljima istrage, a za Asošiejted presom je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Poruke ostavljene u kancelariji FBI-ja u Nuarku nisu vraćene.

Pretnje nisu neobične

Javna upozorenja o nespecifičnim pretnjama jevrejskim institucijama, koje upućuju različite grupe, uključujući hrišćanske suprematiste i islamističke ekstremiste, nisu neuobičajena u gradskoj oblasti Njujorka, a mnoga se ispostavljaju kao lažna uzbuna. Ali ovo područje je takođe videlo smrtonosne napade.

Gradonačelnik Džersi Sitija Stiven Fulop rekao je da će policija biti raspoređena u sedam gradskih sinagoga i da će biti dodate pešačke patrole u široj jevrejskoj zajednici. 2019. godine, dva napadača motivisana antijevrejskom mržnjom ubili su policajca, zatim su se odvezli do košer pijace u Džersi Sitiju i ubili još tri osobe, pre nego što su ubijeni u pucnjavi sa policijom.

Policajci naoružani puškama čuvali su sinagogu iznad jednog grada, u Hobokenu, gde je direktor javne bezbednosti takođe najavio pojačane patrole u jevrejskim zajednicama.

Prethodni napadi

Pre pet godina, dvojica muškaraca iz Nju Džersija osuđena su na 35 godina zatvora nakon što su osuđeni za niz napada 2012. koji su uključivali paljenje bombom u dve sinagoge. Takođe su bacili molotovljev koktel u kuću jednog rabina dok je spavao sa ženom i decom.

Godine 2019., muškarac je nožem izbo pet osoba na proslavi Hanuke u kući rabina u ortodoksnoj jevrejskoj zajednici severno od Njujorka, smrtno ranivši jednu osobu.

XS
SM
MD
LG