Linkovi

Demokrate: Istraga FBI politički motivisana


Dok se američki Federalni istražni biro priprema da istraži mejlove koji bi mogli da budu važni za istragu prakse Hilari Klinton da koristi privatni server za prijem i slanje elektronske pošte dok je bila na položaju državne sekretarke, demokrate ističu da je tajming istrage politički motivisan. Istražitelji su prije više nedelja znali da bi poruke, otkrivene tokom odvojene istrage, mogle da budu povezane sa demokratskim predsjedničkim kandidatom, ali je direktor FBI o tome obavijestio javnost samo 11 dana uoči predsjedničkih izbora. Političku situaciju, između ostalog, komplikuje to što sadržaj i značaj novootkrivenih mejlova možda neće biti poznati prije 8. novembra.

Agenti Federalnog istražnog biroa, naoružani sudskim nalogom, pripremaju se da pregledaju hiljade mejlova koji su, prema izvorima američkih medija povezani sa Humom Abedin – jednom od najbližih saradnica demokratskog predsjedničkog kandidata Hilari Klinton.

Poruke su otkrivene dok je FBI odvojeno istraživao bivšeg kongresmena Entonija Vinera, Huminog uskoro bivšeg supruga, zbog slanja seksualno eksplicitnih poruka jednoj petnaestogodišnjakinji.

Federalni istražni biro želi da utvrdi da li novootkriveni mejlovi sadrže povjerljive informacije i da li su povezani sa privatnim serverom bivše državne sekretarke. Odluka direktora FBI Džejmsa Komija da o istrazi pismom obavijesti članove Kongresa pokrenula je niz žestokih napada, prije svih demokrata.

“Prilično je čudno objaviti tako nešto, sa veoma malo informacija, neposredno pred izbore”, saopštila je Hilari Klinton.

To se događa blizu dana izbora, što je kršenje uobičajnog protokola Sekretarijata za pravosuđe i obuhvata javno komentarisanje tekuće istrage, čime se takođe krši protkol. Prema našim dosadašnjim saznanjima, direktor Komi ne zna ništa o sadržaju tih mejlova. Ne znamo ni da li uopšte imaju veze sa Hilari”, naveo je demokratski kandidat za potpredsjednika SAD Tim Kejn.

Lider demokratske manjine u Senatu, Heri Rid, otišao je korak dalje i doveo u pitanje Komijev integritet, uz opasku da je Komi iskoristio svoj položaj da utiče na izbore i na taj način možda prekršio zakon.

Komija su u pismu kritikovali i bivši sekretar za pravosuđe Erik Holder i gotovo stotinu bivših zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe i tužilaca.

“Mnogi od nas su radili sa direktorom Komijem, svi ga poštujemo, ali smo zapanjeni i zbunjeni njegovom odlukom, bez presedana, da javno komentariše dokaze u okviru moguće tekuće istrage, 11 dana uoči predsjedničkih izbora”, navodi se u pismu.

Republikanci su brzo stali u odbranu Komija, ocijenivši da je njegova odluka da obavijesti Kongres primjer pravog liderstva. Novo otkriće FBI je za republikanskog kandidata Donalda Trampa i njegove pristalice još jedan dokaz da se, kako je više puta naglašeno, ne može vjerovati demokratskoj kandidatkinji.

“Ovo je najveći skandal posle Votergejta”, poručio je Tramp.

“Hilari Klinton je pod stalnom sjenkom korupcije. Ako se FBI odlučio na ovaj izuzetan potez, 11 dana uoči izbora, onda to znači da ima nečeg značajnog u toj istrazi”, smatra šef Trampovog izbornog štaba Kelien Konvej.

Republikanski zvaničnici su do nedavno kritikovali direktora federalnog istražnog biroa zbog preporuke da se Hilari Klinton ne goni krivično zbog upotrebe privatnog servera za mejlove dok je bila na položaju državne sekretarke. Demokrate su pak pozdravile tu odluku.

Zvaničnici sekretarijata za pravosuđe savjetovali su Džejmsa Komija da ne objavještava Kongres, pozivajući se na praksu da se ne komentarišu tekuće istrage, te da se ne preduzimaju potezi koji bi mogli da utiču na izbore.

Milioni Amerikanaca su već glasali u saveznim državama širom zemlje. Još nije poznato kako će Komijev potez da utiče na izbora, mada su i prije toga ankete pokazivale da izborna trka postaje sve neizvjesnija,

XS
SM
MD
LG