Linkovi

FBI: Najveći porast broja zločina iz mržnje od 11. septembra 2001.


Čovek čisti grafit napisan na zidu džamije u Rouzvilu u Kaliforniji, 1. februara 2017.

Broj prijavljenih incidenata zločina iz mržnje u SAD porastao je za 17 procenata prošle godine, što je najveći skok od 2001 godine, kada je posle terorističkih napada 11. septembra drastično povećan broj napada na američke muslimane ili Amerikance arapskog porekla.

Agencije za sprovođenje zakona navode da je 2017. zabeleženo ukupno 7.175 zločina iz mržnje dok je godinu dana ranije bio nešto veći od 6.100. Oko pet hiljada prijavljenih incidenata odnosi se na zastrašivanje ili fizičke napade. Udvostručen je broj anti-semitskih incidenata i zločina iz mržnje protiv Arapa u Americi.

Novoimenovani vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Met Vitaker ocenio je da je ovaj izveštaj "poziv na akciju" i obećao da će odgovoriti na taj poziv.

Rasa je i dalje najveći pokretač zločina iz mržnje 2017. a skoro polovina rasno motivisanih incidenata odnosi se na Afroamerikance. Predrasude protiv Hispanaca povezane su sa skoro 11% incidenata zasnovanih na rasi. Zločini iz mržnje protiv Arapa, iako su samo delić ukupnih zločina iz mržnje na osnovu rase, udvostručili su se prošle godine kada su zabeležena 102 incidenta.

Religija je drugi najveći motiv zločina iz mržnje a sa više od 900 indicenata, antisemitski zločini čine 58% ukupnih zločina iz mržnje.

FBI definiše zločine iz mržnje kao "krivično delo protiv osobe ili imovine motivisano u celini ili delimično predrasudama prema rasi, religiji, invaliditetu, seksualnoj orijentaciji, etničkoj pripadnosti, polu ili rodnom identitetu."

Velika većina zločina iz mržnje se pravno procesuira na državnim sudovima, dok federalni tužioci obično podignu između jedne i desetak optužnica protiv pojedinaca na osnovu različitih federalnih statuta o toj vrsti krivičnih dela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG