Linkovi

Džejkobson: Saradnja u borbi protiv kriminala


Skup direktora policija zapadnog Balkana i stručnjaka iz FBI u Prištini.
Skup direktora policija zapadnog Balkana i stručnjaka iz FBI u Prištini.

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson izjavila da su najveći bezbednosni problemi Zapadnog Balkana organizovani kriminal, migracije i učešće u stranim ratovima.

Džejkobson je to kazala na otvaranju konferencije o borbi protiv terorizma i ekstremizma koju je organizovao Medjunarodni program Ministarstva pravde Sjedinjenih americkih država, a na kojoj su ucestvovali direktori policija zemalja regiona i stručnjaci iz FBI.

Konferenciji o borbi protiv terorizma i ekstremizma prisustvovali su direktori policije Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije. Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson je istakla da je neophodna saradnja zemalja u regionu u borbi protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i ekstremizma, što je kako je kazala posebno zabrinjavajuće u regionu zapadnog Balkana.

“Zabrinjavajući su trendovi odlaska boraca koji učestvuju u stranim ratovima u Iraku i Siriji, koji se vraćaju na zapadni Balkan i pokušavaju da privuku mlade ljude sa ekstremističkom ideologijom. Jedini način da se spreči je međudržavna saradnja”, rekla je Džejkobson.

I direktor Kosovske policije Špend Mađuni rekao je da borba protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima, kao i borba protiv terorizma, zahteva blisku saradnju medju zemljama u regionu, kao i koordinaciju sa evropskim državama i Amerikom.

“Naše policijske aktivnosti su dokazale kako mnogo dobro sarađuju kriminalci i teroristi i to bez obzira na nacionalnu, kulturnu, versku i drugu pripadnost, tako što za njih granica ne predstavlja problem u ostvarivanju njihovih mračnih i destruktivnih ciljeva. Upravo zbog toga, samo ujedinjeni u radu i aktivnostima uz saradnju koja se odvija i napreduje svakog dana, mi reflektujemo i šaljemo poruke da će dobro uvek pobediti zlo i da dobronamerni i ujedinjeni ljudi će obezbediti da čovečanstvo ima bezbedan i dostojanstven život”, kazao je Mađuni.

Direktori policije zemalja regiona imali su danas priliku da od američkih stručnjaka iz Federalnog istražnog biroa nauče više o tehnikama razmena informacija, u borbi protiv negativnih pojava sa kojima se region suočava.

Konferenciju je organizovao Međunarodni program Ministarstva pravde SAD za obuke i pomoć u oblasti kriminalističkih istraga (ICITAP).

XS
SM
MD
LG