Linkovi

FBI demantuje Belu kuću o proveri biografije Trampovog saradnika


Direktor FBI-ja Kristofer Rej, pored direktora CIA-e Majka Pompea, svedoči na senatskom pretresu.
Direktor FBI-ja Kristofer Rej, pored direktora CIA-e Majka Pompea, svedoči na senatskom pretresu.

Šef FBI-ja Kristofer Rej izjavio je u Kongresu da su istražitelji uglavnom završili bezbednosnu proveru biografije bivšeg saradnika predsednika Donalda Trampa pre više meseci, mnogo pre nego što je Bela kuća, prema sopstvenim navodima, prvi put čula za optužbe da je sekretar osoblja Rob Porter emotivno i fizički zlostavljao svoje dve bivše supruge.

Rej je izneo podatke o vremenskom redosledu kada je FBI pružio Beloj kući informacije i time doveo u pitanje tvrdnju Trampove administracije da je prvi put saznala za ozbiljne optužbe protiv Portera prošle nedelje, što je u roku od dva dana dovelo do njegove ostavke.

Dženifer Vilobi, bivša žena Roba Portera
Dženifer Vilobi, bivša žena Roba Portera

Porterove dve bivše žene, Kolbi Holdernes i Dženifer Vilobi kažu da su istražiteljima FBI-ja detaljno ispričale o svojim burnim bračnim vezama sa sa 40-godišnjim Porterom u januaru 2017. Holdernes im je dala i svoju fotografiju sa masnicom na oku, za koju tvrdi da je zadobila kada je Porter udario u lice dok su bili na odmoru u Italiji 2005. Vilobi je, s druge strane, dostavila dokaz da je 2010. dobila sudski nalog da Porter ne sme da joj se približava.

Rej je odbio da otkrije sadržinu izveštaja koje je FBI podneo Beloj kući ali je rekao pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja da je FBI dostavio "delimičan izveštaj o istrazi" Beloj kući prošlog marta a onda i kompletnu proveru Porterove biografije krajem jula.

On je naveo da je Bela kuća tražila "dodatnu istragu" i da je FBI pružio tražene informacije u novembru. On je rekao da je administracija FBI-ja zatvorila svoju istragu u januaru ali je ranije ovog meseca biro "primio neke dodatne informacije" koje je prosledio Beloj kući.

Rej je izrazio uverenje da je u tom konkretnom slučaju FBI poštovao uspostavljene protokole.

Bivši sekretar osoblja Bele kuće Rob Porter
Bivši sekretar osoblja Bele kuće Rob Porter

Bela kuća ne uspeva da iznese doslednu hronologiju o tome koji su zvaničnici znali podatke iz Porterove prošlosti i kada su ih znali, dok je sve vreme on nastavljao da radi u Trampovoj neposrednoj blizini, noseći privremenu umesto trajne propusnice koja se dobija kada se završi bezbednosna provera.

Nakon što je prošle nedelje britanski tabloid Dejli Mejl objavio prve izveštaje o Porterovom ponašanju prema bivšim suprugama, šef osoblja Bele kuće Džon Keli i sekretarka za štampu Sara Hakabi Sanders oboje su objavili izjave pune hvale na račun Porterovog rada u Beloj kući gde je nadzirao koja se dokumenta i izveštaji sa brifinga šalju Trampu da ih pregleda. Međutim, Porterov mandat u Beloj kući se ubrzo zavšrio kada je tabloid objavio fotografije njegove prve žene sa masnicom na oku.

Bela kuća je ranije navodila da je davanje Porteru oznake da je prošao bezbednosnu proveru visokog nivoa - na FBI-ju. Međutim zvaničnici sa vrha te agencije kažu da, naprotiv, istražitelji biroa prikupljaju informacije iz prošlosti osobe koja se proverava za visok položaj, kao što je Porter, a zatim predaju te podatke federalnim agencijama, uključujući i Beloj kući, koje zatim donose odluke da li će odobriti svojim zvaničnicima taj nivo dozvole da bi imali pristup poverljivim informacijama.

XS
SM
MD
LG