Linkovi

Promene u industriji brze hrane


Giganti industrije brze hrane suočavaju se sa potrošačima koji žele zdravu hranu koja može da bude napravljena prema pojedinačnim ukusima.

Industrija brze hrane reaguje na zahteve onih koji žele više od hamburgera i prženih krompira.

Industrija brze hrane počela je na istorijskom auto-putu 66 u San Bernardinu, u Kaliforniji, na kojem su braća Mekdonald otvorili restoran 1940. godine. Oni će kasnije pojednostaviti poslovanje sa fokusom na hamburgere i pržene krompiriće, prodajom u velikoj količini, po niskoj ceni.

Jedan poslovni poznanik, po imenu Rej Krok kasnije je otkupio biznis i stvorio globalnu imperiju. Jedan privatni muzej na mestu prvog restorana nedavno je proslavio 75. godišnjicu. Vlasnik muzeja, Albert Okura ispričao je posetiocima o velikoj ideji braće Mekdonald.

“Imali su hamburgere i pržene krompiriće, meso i krompir. Oni su imali pravu hranu u pravo vreme u istoriji Amerike.”

Tomi Blis često je dolazio tih ranih dana, kada je ovo mesto bilo popularno za izlaske i druženje lokalnih tinejdžera.

Znate, sve zgodne žene su se tada družile oko Mekdonaldsa i svi dobri automobili su kružili oko njih.”

Mladi ljudi danas će pre otići na druga mesta, restorane kao što je Čipotle. Rastući lanac restorana meksičke hrane, reklamira se da nudi zdrave sastojke. Čipotle restoran u Kineskoj četvrti u Vašingtonu privlači korisnike kao što je Jao Odamten.

“Upravo sam zdravo jeo, a ja volim zdravlje i da budem u dobroj formi. To mi je veoma važno.”

Čipotle je deo novog segmenta restorana takozvane lagane hrane, kaže analitičar industrije Šon Hajat sa univerziteta Južne Kalifornije.

“Čipotle, Panera, Nudls end Kompani. I ono što ih čini drugačijim od brze hrane je to što je hrana specijalno pravljena i može da bude posebno naručena. I dalje je to brzo, a takođe ima percepciju mnogo boljeg kvaliteta.”

Hamburgeri se prave sa Angus govedinom, sa ili bez paradajza. Dostupan je i vegetarijanski sendvič sa pečurkama, što je formula koju nudi Šejk Šek u Njujorku koji se predstavio ove godine. Hajat kaže da taj novi lanac restorana cilja na milenijumsku generaciju, mlade ljude koji su stasali oko 2000. godine.

“Statistički podaci u poslednje četiri godine pokazali su da je milenijumska generacija, prosečno povećala svoje konzumiranje brze lagane hrane za 5 odsto godišnje, dok je njihovo konzumiranje brze hrane ostalo na istom nivou.”

Mekdonalds restorani se suočavaju sa padom profita i bore se sa lošim rejtingom zbog loših vesti prošle godine da je kineski snabdevač poslao kompaniji meso sa isteklim rokom trajanja. Skandal je takođe pogodio popularne brendove kao što je Kej Ef Si.

Mekdonalds je obogatio svoj meni u kojem nudi zdravije opcije. I istražuje automatizaciju kako bi svoju hranu načinio raznovrsnijom i smanjio troškove radne snage, kako američki radnici zahtevaju veće plate. Analitičari industrije kažu da giganti brze hrane moraju da budu inovativniji kako bi održali korak sa novim načinima poslovanja i promenama ukusa.

XS
SM
MD
LG