Linkovi

Farmeri i radnici zadovoljni Trampovim potezima


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Trgovinski sporazumi i radna mjesta dva su velika pitanja koja su interesovala poljoprivrednike i radnike tokom predsjedničke kampanje prošle godine. Poslednje dvije nedelje pružile su određeni uvid u planove predsjednika Donalda Trampa da ispuni predizborna obećanja data biračima koji su mu pomogli da uđe u Bijelu kuću.

Američki poljoprivrednici, kao što je Vendel Šaman, podržali su trgovinski sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) tokom prošlogodišnje predsjedničke kampanje.

Kada trgovina funkcioniše, svijet pobjeđuje.”

Međutim, jedan od prvih poteza predsjednika Donalda Trampa posle preuzimanja dužnosti bio je da povuče Sjedinjene Države iz TPP-a, čime je ispunio predizborno obećanje.

“Povlačenje iz tgovinskog sporazuma nije presedan koji bih ja volio da postavim”, naveo je Šaman.

Rezultat je gubitak novih tržišta i povećanje cijena američkih poljoprivrednih proizvoda kao što su kukuruz i soja.

“U okviru tog sporazuma bismo imali ogroman pristup japanskim tržištima junetine i svinjetine, kao i deset do 35 centi za bušel kukuruza, posle primjene TPP-a”, saopštila je poljoprivredni biro Ilinoisa Tamara Nelsen.

Iako direktno pogođen Trampovim potezom, Vendel Šaman nije razočaran.

Glas Amerike: “Poljoprivrednik ste. Imate doktorat. Putovali ste mnogo. Razumijete trgovinske sporazume i kako funkcioniše međunarodna trgovina. I glasali ste za Trampa?

Šaman: Da!

Šaman kaže da njegova podrška Trampu nije povezana sa zaradom.

“Konzervativni smo. Smatramo da je vlada prevelika. Imamo previše propisa. Hilari je mogla da uvede još više. Mogli smo da imamo liberalni Vrhovni sud koji nam već zadaje probleme.”

Nedaleko od Šamanove farme nekada se nalazila fabrika za proizvodnju kućnih aparata Mejteg. Džordž Karni radio je u njoj više od dvije decenije, prije nego što je proizvodnja prebačena u Meksiko, za šta on okrivljuje Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini poznat kao NAFTA. Karni je imao problema da nađe stalan posao i snažno se protivio TPP-u.

“Zbog lošeg iskustva sa NAFTA-om, bio sam protiv TPP-a samo zato što je riječ o trgovinskom sporazumu.”

Međutim, Trampovo protivljenje Transpacifičkom partnerstvu nije bilo dovoljno za pridobijanje Karnijeve podrške na izborima u novembru.

“Ponaša se kao klovn. Međutim, mislim da dobro radi svoj posao. Sviđa mi se to što radi.”

Karni, koji nikada nije glasao za republikanskog predsjedničkog kandidata, zbog toga već razmišlja o narednim izborima.

“Mogao bih da glasam za Trampa sledeći put.”

Vendel Šaman, iako ne dijeli Trampov stav o TPP-u, takođe kaže da bi mogao ponovo da glasa za Trampa, u zavisnosti od toga kako bude rešavao eventualne promjene u okviru NATFA-e i kako se bude ponašao na položaju predsjednika.

“Ponekad je neprijatno. Bukvalno sam rekao, zašto ne odrasteš. Međutim, on je predsjednik i živjećemo sa njim naredne četiri godine. Vidjećemo gdje ćemo završiti.”

XS
SM
MD
LG