Linkovi

Falsifikati poput organizovanog kriminala


Policija tvrdi da su u nekim falsifikovanim cigaretama pronađene fekalije
Policija tvrdi da su u nekim falsifikovanim cigaretama pronađene fekalije

Falsifikovani proizvodi, od odeće do lekova, veći posao od nelegalne trgovine drogom, kaže policija u SAD.

Falsifikati skupocenih tašni, odeće, pa čak i lekova, prave se i prodaju širom sveta. Istražitelji ističu da je reč o većem poslu od nelegalne trgovine drogom, dok policija navodi da kupovinom falsifikovane robe, potrošači možda doprinose finansiranju drugih kriminalnih dela. Veliki broj falsifikata iz država na obodu Tihog okeana, u Sjedinjene Države dolazi preko Los Anđelesa.

Potrošači, koji tragaju za jeftinim stvarima, dolaze u centar Los Anđelesa gde se nalazi raj za kupce, poznat kao Senti Eli. Među njima je i Anita Grej.

“Dolazim ovde zbog tašni, nakita i odeće. Oni međutim prodaju sve.”

Senti Eli je takođe poznat i kao mesto gde se može naći veliki broj falsifikovanih stvari.

"Mogli ste da ih vidite pre nekoliko godina. Sada to međutim nije slučaj", kaže Grej.

Razlog su česte policijske racije u prodavnicama koje nude falsifikovanu robu poznatih kreatora, zbog čega su prodavci sada mnogo oprezniji, kaže istražitelj Kris Bakner.

“Doći će do vas i ponuditi vam robu, a zatim će vas odvesti u skladište.”

Proteklih 15 godina, Bakner prati ljude koji prodaju i prave falsifikovane proizvode. On ističe da problem nije ograničen samo na centar Los Anđelesa.

“Morate da uzmete u obzir globalno tržište na kojem je, prema procenama, 10 odsto proizvoda falsifikovano", ističe Bakner.

On ističe da je falsifikovanje, koje donosi oko 500 milijardi dolara profita godišnje, veći posao od trgovine drogom. Takođe je povezan sa lokalnim uličnim bandama i međunarodnim organizovanim kriminalom.

“Zatim imate organizacije povezane sa Hezbolahom, Muslimanskim bratstvom i Hamasom, koje su uključene u ovu aktivnost. Problem je što je to savršena prilika za te ljude da zarade novac.”

Policija je zaplijenila robu u luci u Los Anđelesu. Istražitelji navode da veliki broj falsifikovanih i čak ukradenih skupocenih stvari potiče iz Kine, te da su prokrijumčareni u brodskim kontejnerima. Policija navodi da, samo kroz ovaj lučki kompleks, godišnje prođe više od 14 miliona kontejnera, od kojih se proverava manje od jedan odsto.

Debra Grejvs, iz modne kuće “Tru Relidžn Džins” (True Religion Jeans), obučava policiju kako da prepozna falsifikovanu robu.

“Tkanina je grublja i šavovi nisu tako pravilni.”

Ona takođe upozorava da ne treba kupovati falsifikovanu robu na internetu.

“Jedna od najvećih pretnji koje ljudi moraju da budu svesni kada je reč o falsifikatima na internetu je da vam ne prodaju samo falsifikovanu robu, već i prikupljaju vaše lične informacije. Imaju vašu kreditnu karticu, adresu i sve što im je potrebno da bi vas pokrali”, upozorava Grejvs.

Pojedini proizvodi mogu čak da budu štetni, kaže komandir Tod Rodžers iz kancelarije šerifa za okrug Los Anđelesa.

“Kada imate falsifikovane cigarete, ne znate šta se u njima nalazi. U pojedinim cigaretama su, prema mom saznanju, pronađene fekalije”, objašnjava Tod Rodžers iz kancelarija šerifa za Los Andjeles.

Da biste utvrdili razliku između autentičnog proizvoda i falsifikata, treba da vidite gde se prodaje, kaže policija. I, ukoliko je cena previše dobra da bi bila istinita, verovatno je reč o falsifikovanoj robi.
XS
SM
MD
LG