Linkovi

Fejsbuk popularan u Africi, ali ne i u EU?


Evropski sud pravde doneo presudu koja pogađa Fejsbuk, istovremeno kada je ta društvena mreža najavila lansiranje satelita za veći pristup internetu u Africi

Evropski sud pravde donio je presudu po žalbi o privatnosti na Fejsbuku koja ima ogromne implikacije po sporazum Evropske unije i Sjedinjenih Država o zaštiti podataka. Presuda je doneta u trenutku kada su korisnici Fejsbuka u Africi pozdravili planove te kompanije da lansira satelit koji će omogućiti veći pristup internetu širom kontinenta.

Uzmite jednog austrijskog studenta, ubacite ga u pravnu bitku sa svjetskim tehnološkim gigantima i pogodite ko će pobijediti. U ovom, slučaju pobjednik je student prava Maks Šrems koji je, zbog opasnosti od prisluškivanja, osporio Fejsbukov transfer podataka o evropskim korisnicima na servere u Sjedinjenim Državama. Evropski sud pravde je danas presudio u Maksovu korist.

“To znači da će kompanije morati da pronađu druge načine da legalno prebacuju podatke bez kršenja Zakona EU o zaštiti privatnosti, koji zabranjuje transfer podataka u zemlje van Unije, koje nemaju isti nivo zaštite. Sjedinjene Države su među tim zemljama”, kaže novinarka agencija Rojters Džulija Fjoreti.

Vjeruje se da bi presuda mogla da pogodi oko četiri hiljade kompanija, uključujući Gugl, Epl, Erikson i IBM. Međutim, dok se za Fejsbuk jedna vrata zatvaraju, kompanija otvara druga čak šire – i to uz velike pozdrave korisnika u Keniji. Riječ je o lansiranju satelita, u saradnji sa francuskim Jutelsatom, kako bi se povećao pristup internetu u djelovima pod-saharske Afrike.

"Slobodan i bolji internet će poboljšati živote. Pomoći će u svim sektorima, obrazovanju, zdravstvu, vladi, poslovno korporativnom svetu”, smatra konsultant za društvene mreže Stiven Musjoka.

Fejsbuk ima gotovo 20 miliona korisnika u Nigeriji i Keniji. Lansiranje satelita 2016. objavio je osnivač te društvene mreže Mark Zakerberg - gdje drugo, nego u poruci na Fejsbuku.

XS
SM
MD
LG