Linkovi

Kontrola privatnosti na Fejsbuku


Predstavnici društvene mreže Fejsbuk u sredu su saopštili da će pojednostaviti parametre privatnosti i kontrolu ličnih podataka na sajtu, čak i retroaktivno. Izvršni direktor i osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg najavio je ove značajne promene u momentu kada mnogi nezadovoljni korisnici razmišljaju da napuste mrežu. Ali da li su korisnici zaista spremni na tako veliki korak?

Kada je Fejsbuk prošlog meseca najavio da uvodi nove opcije koje predvidjaju razmenu privatnih podataka korisnika sa drugim sajtovima, javnost je glasno reagovala protiv tog plana žaleći se da su primorani da se odreknu kontrole nad sopstvenim podacima kako im ne bi bio zabranjen pristup Fejsbuku.

Vlasnik Fejsbuka, Mark Zakerberg kaže da neće ignorisati zahteve korisnika - "Ono što najčešće čujem je da postoji potreba za jednostavnijim načinom kontrole privatnih podataka i slažem se“.

Jedan problem na koji se korisnici često žale je da iako postoji opcija da se sakriju liste bendova, knjiga ili drugih stranica za koje je korisnik zainteresovan, ime korisnika će ipak biti izlistano na sajtu kao neko kome se taj odredjeni bend, kompanija ili hobi dopada. Prema novim pravilima, kontrola takvih informacija sada će biti jednostavnija.

Bivši direktor AOL-a, Džuls Polonetski, koji sada kopredsedava Forumom za budućnost privatnosti, kaže da je Zakerberg oduvek zastupao tezu da "što smo otvoreniji, više smo povezani i što više informacija delimo to će biti bolje za nas i za ceo svet“.

"U neku ruku je u pravu, puno ljudi voli da bude u kontaktu sa drugima, ali isto tako želimo i da imamo kontrolu nad protokom naših privatnih informacija i da sami odlučimo koliko želimo da podelimo sa svetom”, kaže Polonetski.

Oni koji su, opravdano, bili zbunjeni komplikovanim opcijama za kontrolu podataka, sada će jednim klikom miša moći da odluče da li će svi privatni podaci biti dostupni samo njihovim prijateljima u mreži ili svima na internetu.

"Pomislili biste da će Fejsbuk u ovoj eri toliko razvijenog interneta i s obzirom na svoju veličinu olakšati ljudima korišćenje sajta”, zaključuje jedan korisnik društvene internet mreže.

Na internetu se pojavila grupa koja preti da će zbog povrede privatnosti, 31. maja masovno napustiti Fejsbuk, ali za sada ih je svega oko 16 hiljada. S obzirom na ukupan broj korisnika Fejsbuka, koji iznosi preko 500 miliona, ta brojka će morati znatno da se poveća ne bi li imala uticaja.

XS
SM
MD
LG