Linkovi

Fabrici: Srbija dobrodošao partner EU


Sem Fabrici, novi šef delegacije EU u Srbiji

Posle britanskog diplomate Majkla Devenporta, novi šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarao je danas u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Novi šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarao je danas u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić, koja je tom prilikom istakla da je budućnost građana Srbije u EU i da će nova Vlada nastaviti aktivno da radi na tome da Srbiju što brže približi evropskoj zajednici.

Kako je saopšteno iz Vlade, Fabrici je rekao da je Srbija dobrodošao partner EU i u regionu i van njega, i da se raduje nastavku bliske saradnje. Takođe, on je izvestio Brnabić da će nastaviti da pruža podršku političkim i ekonomskim reformama i radu na ubrzanju evropskog puta Srbije.

I ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, u razgovoru sa novim šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji poručio da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije.

Dačić i Fabrici su se saglasili o značaju iskrenih i otvorenih odnosa između dva partnera, kako po pitanju pregovora o članstvu, tako i kada je reč o političkom dijalogu. Fabrici je uručio Dačiću poziv visoke predstavnice EU Federike Mogerini za učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU, koji se održava 7. i 8. septembra u Talinu.

Inače, Fabrici je na mestu šefa Delegacije EU u Srbiji nasledio Britanca Majkla Devenporta. Italijanski diplomata ima izuzetnu karijeru - radio je u Evropskom savetu u Briselu kao savetnik za Aziju i Afriku, bio je član stalne misije Italije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a u Kini je vodio ekonomsku i trgovinsku kancelariju u ambasadi Italije.

U Srbiju dolazi sa mesta šefa Delegacije EU u Australiji i Novom Zelandu, a uživa veliko poverenje evropske komesarske za spoljne poslove i bezbednost Frederike Mogerini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG