Linkovi

Fabrici upoznao Vučića sa Godišnjim izveštajem EK


Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, sastao se u četvrtak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i upoznao ga sa nacrtom Godišnjeg izveštaja, koji bi prema najavama Evropske komisije trebalo da bude objavljen 17. aprila.

Ambasador Fabrici najavio bi da bi uskoro u Beograd trebalo da dođe visoka predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Federika Mogerini, koja će predstaviti Godišnji izveštaj. Za kraj meseca je najavljena i poseta predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u okviru priprema za Samit u Sofiji.

Vučić i ambasador Fabrici su razgovarali i o stanju dijaloga između Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Vučić: Zajednica srpskih opština - bez slobodnih "tumačenja"

Aleksandar Vučić rekao je da danas sa Fabricijem nije do kraja razjasnio da li se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa Ustavom Kosova, jer se ne može lako odgovoriti na argumente Beograda.

Vučić je odbacio i tumačenja pojedinaca u Srbiji, koje je nazvao "zastupnicima EU" i koji su, kako je ocenio, pojedine članove implementacionog plana iz Briselskog sporazuma tumačili "onako kako odgovara albanskoj strani ili kako to samo oni vide, a da zaista pojma nemaju".

Osporio je i pravo kosovskog Ustavnog suda da uopšte ocenjuje i da tvrdi da principi uspostavljanja ZSO nisu usklađeni sa duhom Ustava Kosova. To, ocenio je, predstavlja potpuno rušenje Briselskog sporazuma i implementacionog plana.

"Apsolutno nigde ne piše da oni imaju pravo da ocenjuju ustavnost akta koji je usvojen u Briselu", rekao je Vučić.

On je rekao da najpre obe strane, i Beograd i Priština, moraju da usklade svoje pravne propise s Briselskim sporazumom, a tek onda dolazi potvrda ustavnih sudova o ZSO.

Navodi, međutim, i da je za uspostavljanje ZSO od ključne važnosti imenovanje članova i početak rada upravljačkog tima, te napominje da je bitno da su u Prištini "vratili poštovanju Briselskog sporazuma".

Vučić je najavio je da će tumačenje dogovorenog biti tema sastanak i sa Mogerini i Tuskom u Beogradu.

XS
SM
MD
LG