Linkovi

F-35 zvezda sajma aviona u Farnborou


Najnoviji lovac američkog ratnog vazduhoplovstva - F-35 je pun zadivljujućih tehnoloških inovacija
Najnoviji lovac američkog ratnog vazduhoplovstva - F-35 je pun zadivljujućih tehnoloških inovacija

Na ovogodišnjem međunarodnom sajmu aviona u Farnborou u Engleskoj, svu pažnju privukao je američki vojni avion „Johnny-come-lately“ i njegov moderni motor, koji je proglašen najmoćnijim na svetu. Uprkos izuzetno visokoj ceni od čak 100 miliona dolara, lovac F-35 kompanije Lokid Martin traže vojske zemalja širom planete.

Vertikalno uzletanje nije ništa novo, mada je i dalje impresivno videti letelicu od 27 tona kako se lagano okreće iznad piste.

Proizvodnja ovog najskupljeg vojnog oružanog sistema u istoriji, F-35 kompanije Lokid Martin, poznatog i kao Munja 2, kasnila je zbog prevelikih troškova, ali zato sada može da se pohvali karakteristikama najsavremenijeg aviona na svetu.

“To je najnovija tehnologija. Senzori, sistemi i avijaciona elektronika su spojeni unutar ove letelice na način kao nikada ranije…", navodi Geri Mejhju iz britanskog Kraljevskog vojnog vazduhoplovstva.

Jedna od glavnih karakteristika ovog aviona je njegov mlazni motor, koji je proizvela firma Pratt & Whitney. On može da proizvede potisak od više od 18 metričkih tona i pokreće letelicu brzinom od skoro 2.000 kilometara na sat.

„To je motor koji skoro da može da postigne supersonični potisak a ima i mogućnosti da bude stelt avion, kao i da se prilagodi i izvede kratko poletanje i vertikalno sletanje“.

Napravljene su tri verzije lovca F-35, od kojih dve mogu da uzlete i slete vertikalno. Američka vojska koristi ovaj borbeni avion od 2015. dok Lokid Martin pravi takve letelice za još najmanje 10 stranih kupaca, i očekuje da proda 3 hiljade aviona do 2023. godine.

Moderno ratovanje nalaže da se veoma složena mašinerija lovca F-35 stalno menja i popravlja zbog čega će ta letelica biti biti dograđivana i tokom korišćenja. Procenjeno je da će biti u upotrebnom stanju sve do 2070. godine.

XS
SM
MD
LG