Linkovi

Sporno učešće tinejdžera u rizičnim takmičenjima


Ranije ovog meseca jedna 16-godišnja devojka jedva je spašena u Indijskom okeanu, tokom pokušaja da sama jedrilicom oplovi svet. U maju, jedan 13-godišnjak popeo se na Mont Everest. Neki stručnjaci sada postavljaju pitanja da li bi odrasli trebalo da odvraćaju mlade ljude od takvih rizičnih poduhvata.

U Vašingtonskoj školi jedrenja, budući jedriličari uzrasta od 9 do 15 godina uvežbavaju upravljanje jedrilicom, dok njihovi roditelji komentarišu spašavanje 16-godišnje Ebi Sanderlend u Indijskom okeanu.

"Mnoga deca veoma rano pokazuju sposobnosti. Ali sama devojčica, u tom delu sveta… to me zabrinjava", kaže Trejsi Fišer.

Da li biste svom 17-godišnjaku dozvolili to?

"Ne, ne verujem. Bez obzira koliko je neki tinejdžer zreo, proces odlučivanja nije sasvim razvijen", kaže Keti Krejmer.

Ebi Saderlend je potražila pomoć kada joj je ogroman talas u Indijskom okeanu slomio jarbol. Prošlog meseca jedan 13-godišnjak postao je najmlađa osoba koja se popela na Mont Everest.

14-godišnji Luk kaže da razume to.

"U životu moraju da se preuzimaju rizici da biste postigli što želite. Ako ih ne preuzmete nećete ostvariti velike pobede", kaže Luk.

Stručnjaci kažu da nisu iznenađeni. U stvari, kažu oni, mozak tinejdžera je sklon ekstremnim aktivnostima. Den Romer je stručnjak za adolescentnu komunikaciju pri Anenbergovom centru za javnu politiku.

Stručnjaci: Mozak tinejdžera sklon ekstremnim aktivnostima
Stručnjaci: Mozak tinejdžera sklon ekstremnim aktivnostima

"Mozak prosečnog adolescenta dobro funkcioniše, ali se od starijih osoba razlikuje po tome što stariji imaju više iskustva i nemaju tu potrebu da stalno probaju neke nove stvari", kaže Romer.

Životno iskustvo i oprezno rasuđivanje usmeravaju ljude ka uspesima. Zato 14-godišnja Kler Malki kaže da će pričekati koju godinu.

"Kada ste stariji i kada vas roditelji više ne kontrolišu svake dve sekunde postaje uzbudljivije jer ste samostalniji u odlučivanju", kaže Kler.

Ali, gde je ravnoteža između roditeljske kontrole i podsticanja slobode?

"Roditeljima nije lako da odluče kada da malo popuste tu kontrolu i dozvole deci da čine šta žele, a da budu sigurni da neće raditi nešto što je previše rizično", kaže Den Romer.

Psihijatar za omladinu Džin Tomas kaže da bi roditelji i iz emocionalnih razloga trebalo da podstiču razvoj veštine kontrole rizika.

"Divo je podsticati talentovano dete i omogućiti mu da dostigne vrhunac, ali deca imaju osetljiv ego i lako okrivljuju sebe u odnosu na druge", kaže ona.

U školi jedrenja, mladi jedriličari prvi put se otiskuju sami u jedrilici, doživljavajući stepen nezavisnosti koji će im kasnije u životu itekako biti od pomoći.

XS
SM
MD
LG