Linkovi

Evropljani uvode kontra-carine Americi


Američki izvozni artikli kao što su džins, motori i burbon biće predmet evropskih carina.

Evropska komisija je danas formalno usvojila kontramjere na američke carine na uvoz evropskog čelika i aluminijuma. Mjere stupaju na snagu u petak a trajaće sve dok traju i američke carinske mjere prema EU. u Komisiji naglašavaju da lista američkih proizvoda, od poljoprivrednih do mašina, nije konačna i da će se vremenom nadopunjavati sve dok ne dostigne nivo štete koju evropskom izvozu čine mjere Vašingtona.

Od petka zvanično kreće evropski trgovinski protivnapad: od riže do brodova, od viskija do textilnih proizvoda, duga je lista američkih proizvoda na koje će se plaćati dodatih 25 posto carine. Oko jedne trećine pobrojanih američkih proizvoda su poljoprivredni- poput putera od kikirikija i viskija, dok se ostalo odnosi na proizvode od čelika, textilne proizvode i drugo, poput čamaca I brodova različite namjene ili proizvoda od džinsa. Današnja odluka je formalna, jer su se sa ovom mjerom prošle sedmice saglasile evropske članice, a evropski odgovor je još ranije najavio i sam predsjednik EK istog trenutka kada je čuo vijest o američkim mjerama.

"Ovo je loš dan za svjetsku trgovinu. Na ovo ne možemo da ne reagujemo tako da ćemo odmah da ovo prijavimo Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i u narednim satima ćemo da objavimo kontra- mjere jer šta mogu da urade Amerikanci, mi možemo da uradimo potpuno isto. Potpuno je neprihvatljivo da jedna zemlja uvodi jednostrane mjere kada je riječ o svjetskoj trgovini", kazao je Žan-Klod Junker.

Ukupna vrijednost evropskih mjera koje stupaju na snagu krajem sedmice
je 2,8 milijardi eura, s tim što će se lista nedopunjavati vremenom dok ne dostigne cifru od 6,4 milijarde eura, koliko se procjenjuju štete koje je evropskom izvozu nanio Vašington.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG