Linkovi

Evropljani uvode kontra-carine Americi


Američki izvozni artikli kao što su džins, motori i burbon biće predmet evropskih carina.
Američki izvozni artikli kao što su džins, motori i burbon biće predmet evropskih carina.

Evropska komisija je danas formalno usvojila kontramjere na američke carine na uvoz evropskog čelika i aluminijuma. Mjere stupaju na snagu u petak a trajaće sve dok traju i američke carinske mjere prema EU. u Komisiji naglašavaju da lista američkih proizvoda, od poljoprivrednih do mašina, nije konačna i da će se vremenom nadopunjavati sve dok ne dostigne nivo štete koju evropskom izvozu čine mjere Vašingtona.

Od petka zvanično kreće evropski trgovinski protivnapad: od riže do brodova, od viskija do textilnih proizvoda, duga je lista američkih proizvoda na koje će se plaćati dodatih 25 posto carine. Oko jedne trećine pobrojanih američkih proizvoda su poljoprivredni- poput putera od kikirikija i viskija, dok se ostalo odnosi na proizvode od čelika, textilne proizvode i drugo, poput čamaca I brodova različite namjene ili proizvoda od džinsa. Današnja odluka je formalna, jer su se sa ovom mjerom prošle sedmice saglasile evropske članice, a evropski odgovor je još ranije najavio i sam predsjednik EK istog trenutka kada je čuo vijest o američkim mjerama.

"Ovo je loš dan za svjetsku trgovinu. Na ovo ne možemo da ne reagujemo tako da ćemo odmah da ovo prijavimo Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i u narednim satima ćemo da objavimo kontra- mjere jer šta mogu da urade Amerikanci, mi možemo da uradimo potpuno isto. Potpuno je neprihvatljivo da jedna zemlja uvodi jednostrane mjere kada je riječ o svjetskoj trgovini", kazao je Žan-Klod Junker.

Ukupna vrijednost evropskih mjera koje stupaju na snagu krajem sedmice
je 2,8 milijardi eura, s tim što će se lista nedopunjavati vremenom dok ne dostigne cifru od 6,4 milijarde eura, koliko se procjenjuju štete koje je evropskom izvozu nanio Vašington.

XS
SM
MD
LG