Linkovi

EP sledeće nedelje o Šešelju


Na narednom plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta, 27. ovog mjeseca u Strazburu ce se raspravljati o Vojislavu Šešelju i, na inicijativu parlamentaraca iz Hrvatske, glasaće se o parlamentarnoj rezoluciji o tome.

Cilj rezolucije je osuda Šešeljeve ratno-huškačke retorike nakon što je iz zdravstvenih razloga pušten na privremenu slobodu...

Današnji sastanak predsjednika političkih grupa Evropskog parlamenta rezultirao je, pored ostalog, odlukom većine da se o Šešelju rasprava po hitnom postupku već na narednoj plenarnoj sjednici parlamenta, zakozanoj za naredni četvrak u Strazburu - inicijativa je potekla od hrvatskih parlamentaraca, a prihvacena je od većine parlamentarnih grupa, medju kojima su evropski konzervativci i reformisti...

"Iz moje perspektive, a ja sam penzionisani ljekar, ako imaš tako ozbiljnu bolest, a pošteni si privremeno uz optužbu za tako teške ratne zločine, trebalo bi da odeš kući i na miru umreš uz svoju porodicu, a ne da učestvuješ u ultra-nacinalističkim demostracijama, gdje napadaš EU, NATO, a braniš Rusiju. Mislim da je Haški sud to zaista vrlo loše uradio. Moje hrvatske kolege će na plenarnoj sjednici naredne sedmice tražiti rezoluciju kojom se osudjuje takvo ponašanje i aktivnosti ultra-nacionalističke radikalne stranke u Srbiji, te iskazuje ozbiljna zabrinutost za stabilnost Zapadnog Balkana", ističe portparol Evropskih konzervativaca i reformista, Čarls Tenok.

Ponašanje Vojislava Šešelja na privremenoj slobodi je prijetnja stablnosti regiona, uvjerena je i šefica hrvatske diplomatije, Vesna Pusić.

“Prijeti Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini koja je manje stabilna i svakako tek na početku svog evropskog puta, i sa tog stanovišta predstavlja jedan potencijalno remetilački faktor, u prvom redu u regionalnim odnosima i javnom mnjenju u regiji, kao jedan - nemam boljeg izraza – jedan ludjački element u regiji, ali je prisutan."

Zbog toga Pusić, podržana od šefa slovačke diplomatije, ministra Lajčaka, traži evropski odgovor na Šešelja.

“Svakako ćemo insistirati da se institucije EU izjasne o tome jer to direktno nanosi štetu evropskom putu zemalja u regiji i svemu što se postiglo kroz evropsku transformaciju zemalja u regiji, bez obzira u kom su stadiju, i druge kolege su rekle da se već iskazuje zabrinutost i u njemačkim i drugim javnostima i medijima oko takvog ponašanja, i takve posledice ove odluke Haškog suda koju niko baš sasvim ne može razumjet, pa ni ja.”

Rezolucije parlamenta i upozorenja evropskih institucija ne mogu promijeniti odluku Haškog suda, ali nose nesumnjivu političku težinu na koju se, nadaju se u Briselu, ni Tribunal ne može oglušiti.

XS
SM
MD
LG