Linkovi

Oštra rasprava o Alepu, EP traži konkretnu akciju


U pripremi sutrašnjeg EU samita, Evropski parlament je u srijedu raspravljao o ključnim temama, od bezbjednosti do zapošljavanja mladih, a najviše pažnje i kritika evropskoj politici upućeno je povodom dramatične situacije u Alepu. Parlamentarci traže da se Unija, umjesto praznim saopštenjima i apelima, konkretnije uključi u zaustavljanje krvoprolića.

Evropska politika je doživjela poraz, zatvaraju se oči nad masovnim pogibijama civila, žena i djece, čulo se, pored ostalog, danas na raspravi evropskih parlamentaraca u Strazburu. Komisija, sa svoje strane, opet nudi samo apel.

"Situacija u Alepu je teška. Stižu izvještaji o masovnim ubistvima, o djeci zarobljenoj ispod srušenih zgrada. Pozivam sve strane u ratu na obustavu vatre, barem toliko dugo da se ponovo probudi humanost i da se dozvoli civilima, ženama i djeci, da napuste gotovo uništeni grad", rekao je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

"I šta namjeravate da učinite u vezi sa tim? Žalite kao što svi mi žalimo ali imate moć da učinite nešto više. Možete reći: treba nam prekid vatre, slobodan ulazak humanitarne pomoći u istočni Alepo i moramo da sjednemo za sto da nadjemo političko rješenje. I ako oni koji to ne žele da urade i dalje to budu odbijali, mi,EU, bi smo tada pokrenuli brojne sankcije. Prema Rusiji, Asadovom režimu, Iranu, jer njihovi komandosi sada čine zločine u Alepu. To možete da učinite", poručio je lider grupe liberala Evropskog parlamenta, Gi Verhofštat.

Sličnog je tona bila i većina ostalih parlamentaraca- upiru prstom na Rusiju, čije snage su sve ozbiljnije angažovane u podršci Ašadovom režimu...

"Trećina nastradalih su djeca prema procjeni UN-a, i sasvim je jasno, barem za narodnjačke partije, da pomirenje sa ruskom politikom ne može biti opcija. Putin ima krv na svojim rukama", naglasio je lider grupe narodnjačkih partija Evropskog parlamenta, Manfred Veber.

"Govorili smo i prije, govorimo opet sa odlučnošću i bolom, potrebna je humanitarna pomoć, želimo da vidimo dijalog i osudjujemo Rusiju", istakao je lider grupe socijal-demorata Evropskog parlamenta, Đani Pitela.

Očekuje se da će sutra i evropski lderi na samitu u Briselu značajan dio skupa posvetiti situaciji u Siriji. Otvoreno je pitanje sa kakvim rezutatom, dok parlamentarci upozoravaju- od 2010 lideri Unije su se sastali 45 puta, a snagu i njihovih odluka najbolje ilustruje situacija u kojoj je Unija danas.

XS
SM
MD
LG