Linkovi

Evropske banke trpe ogromne gubitke


Dok je nezaposlenost u Evropi dostigla novi rekordno visok nivo, nekoliko banaka prijavilo ogromne gubitke posle drugog tromesečja.

Nezaposlenost u Evropi dostigla je novi rekord. Kako navode zvaničnici, gotovo 18 miliona ljudi u 17 zemalja od juna je bez posla, što je najviši nivo od 1999, odnosno od osnivanja evrozone. U međuvremenu, maloprodajne cene u poslednja dva meseca rastu po godišnjoj stopi od 2,4 odsto, što je iznad željenih 2 odsto, koliko je propisala evropska Centralna banka. Mnoštvo loših izveštaja o drugom tromesečju pogodilo je i evropske banke od kojih su UBS, Dojče banka i BBVA prijavile ogromne gubitke.

Značajan dan za zaradu, postao je loš dan za banke. Net profit investicione banke UBS opao je za polovinu posle naglog pada tržišnih cena i tri i po miliona dolara gubitka na deonicama društvene mreže Fejsbuk.

Švajcarka banka, u kojoj je zaposleno preko 63 hiljade ljudi, objavila je da će zatvoriti 3 i po hiljade ranih mesta. Predstavnici te banke takođe navode da je razlog naglog pada profita u drugom tromesečju sve manja zainteresovanost klijenata koji su suočeni sa krizom u evrozoni.

To je takođe bio problem za nemačku Dojče banku. Profit u investicijama opao je za više od 60 odsto, a kako je najavljeno, ta kompanija će otpustiti blizu 2 hiljade ljudi.

“Trenutno im gori pod nogama. Pojavljuje se jedan skandal za drugim. Ono što je jasno sa zaradom UBS-a je da je tokom današnjeg dana njihov prihod značajno opao, količina berzanskih razmena je dramatično manja u poslednjih nekoliko meseci, zbog čega su pale i cene njihovih usluga. Sektor investicionog bankarstva snosi posledice i mislim da će to biti slučaj u narednih 6 meseci”, objašnjava trgovac na berzi, Manož Jadva.

Profit druge najveće španske banke BBVA tokom prve polovine 2012. naglo je opao za trećinu. Majkl Hjuson, berzanski analitičar, kaže da talas loših ekonomskih rezultata baca svetlo na krhkost finansijskog sektora.

“Pojavile su se i neke dobre vesti. Banka Barkliz je imala dosta dobru zaradu, a ni rezultati HSBC-a nisu bili loši. Međutim, iza svega toga leži nedoumica o tome da li će regulatorna politika nastaviti da se razvija i očigledno postoji zabrinutost u vezi sa likvidnošću evropskih banaka što znači da bankarski sektor ulazi u vrlo nestabilan period”, kaže Hjuson.

Nedavni Libor skandal samo je odmogao. Švajcarsko regulatorno telo, FINMA ispituje nadležne iz UBS-a i banke “Kredi Suis” (Credit Suisse) u vezi sa manipulacijama kamatnim stopama, mada još nije sprovedena formalna istraga.

Nekoliko evropskih banaka je takođe pod lupom zbog navodnih zatezanja kamatnih stopa evra što bi bankarsku industriju moglo da košta između 20 i 40 milijardi dolara. To bi bio značajan udarac za sektor koji već ima poteškoća da se izbori sa ekonomskom krizom.
XS
SM
MD
LG