Linkovi

Lideri EU bez dogovora o kandidatima za najvažnije funkcije u Uniji


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sa premijerima Belgije, Češke i Irske na neformalnom samitu lidera EU u Briselu, 17. juna 2024. (Foto: Reuters /Johanna Geron)
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sa premijerima Belgije, Češke i Irske na neformalnom samitu lidera EU u Briselu, 17. juna 2024. (Foto: Reuters /Johanna Geron)

Lideri Evropske unije završili su u ponedeljak neformalni sastanak bez dogovora o tome ko bi trebalo da preuzme vodeće funkcije u narednih pet godina, sa ciljem da se odluka donese na samitu sledeće nedelje.

Sastanak lidera bio je prvi od izbora za Evropski parlament. Stranke desnog centra su pobedile na izborima uprkos uspehu nacionalista desnog krila i udarcima koje su pretrpele stranke liberalnog predsednika Emanuela Makrona u Francuskoj i socijalističkog kancelara Olafa Šolca u Nemačkoj.

Tokom večere u Briselu, 27 lidera EU razgovaralo je o tome ko treba da vodi Evropsku komisiju, ko da predsedava sastancima Evropskog saveta i ko treba da bude šef diplomatije.

Očekivalo se da će Ursulu fon der Lajen iz Nemačke nominovati za drugi mandat za šeficu Evropske komisije, portugalskog bivšeg premijera Antonija Kostu za predsednika Saveta i estonsku premijerku Kaju Kalas za šeficu diplomatije.

Sadašnji predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da im je potrebno više vremena.

"Bio je to dobar razgovor, ide u pravom smeru, ali večeras nema dogovora", rekao je on novinarima posle večere.

Mišel je rekao da su političke stranke dale predloge za ove funkcije i da će biti potrebno više rada da se postigne dogovor. Predloge nije precizirao.

Francuska je ranije razmatrala alternative za Fon der Lajen, ali, budući da je Makron zakazao prevremene parlamentarne izbore za 30. jun, vlada u Parizu sada želi da vidi stabilnost EU.

Antonio Kosta, socijalista i bivši premijer Portugala, predviđen je da postane novi predsednik Evropskog saveta, što znači da bi počeo da predsedava samitima EU od decembra.

Antoni Kosta na samitu lidera EU u Briselu, 15. decembra 2023. (Foto: Reuters/Johanna Geron)
Antoni Kosta na samitu lidera EU u Briselu, 15. decembra 2023. (Foto: Reuters/Johanna Geron)

Estonska premijerka Kaja Kalas, liberalka, trebalo bi da bude nominovana za visoku predstavnicu za spoljnu politiku, što bi osiguralo geografski i politički izbalansiranju podelu poslova širom evropskog bloka.

Lideri treba da svoje odluke potvrde na samitu EU 27. i 28. juna.

Svih 27 članova Evropske komisije, ukljujući i visokog predstavnika za spoljnu politiku treba da potvrdi Evropski parlament.

XS
SM
MD
LG