Linkovi

EU ispunila sve zahteve Ankare


Premijer Turske Ahmet Davutoglu (levo) sa nekim od evropskih lidera danas na samitu o migrantima u Briselu

Sve izbjeglice koje ilegalno, dođu u Grčku, a čiji zahtjev za azil bude odbijen, biće vraćene u Tursku. Za svakog Sirijca, koji se vrati na tursku obalu, Ankara šalje Evropi jednog čiji arumenti za azil postoje... otvaraju se nova poglavlja pregovora o prijemu Turske, ubrzava bezvizni režim...

Konačno je postignut sporazum između EU i Turske o zaustavljanju nelegalne migracije, ali i o ustupcima Turskoj za očekivano partnerstvo. Za sve nelegalne migrante koje primi nazad, Ankara će u Evropu slati isti broj legalnih. Uz to, otvaraju se nova poglavlja pregovora o prijemu, ubrzava bezvizni režim, a Turska od EU do 2018. očekuje i pomoć u bavljenju migrantima, u visini od šest milijardi eura. Ipak, brojna pitanja ostaju bez odgovora.

Od nedjelje u ponoć, sve izbjeglice koje ilegalno, dakle brodovima dođu u Grčku, a čiji zahtjev za azil bude odbijen, biće vraćene u Tursku. Za svakog Sirijca, koji se vrati na tursku obalu, Ankara šalje Evropi jednog čiji arumenti za azil postoje. To je ključni dio sporazuma koji su postigle evropske članice i Turska.

"Danas smo konačno postigli sporazum između EU i Turske. Svrha dogovora je da se zaustavi tok neregularnih migracija preko Turske u Evropu", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, dok je premijer Turske Ahmet Davutoglu objasnio:

"Turska će primiti nazad sve koji nelegalno prelaze na egejska ostrva, a u isto vrijeme, evropske države će primiti isti broj legalnih migranata iz Turske".

Govori se o tome da ukupan broj ljudi koje će Unija primimti tokom "jedan-za -jedan" razmjene, neće preći 72 hiljade, što je tek oko 0,4 odsto od 2,7 miliona izbjeglih koji su trenutno u turskim izbjegličkim kampovima.

Kakve su prema tome šanse da neko iz izbjegličkih kampova ikada dobije
mogućnost za novi život?

Reklo bi se, ravne dobitku na lutriji!

Očito, put do boljeg života će voditi i dalje krijumčarskim mrežama, a u međuvremenu će Unija, osim tri milijarde eura, obezbijediti još novca za popravljanje uvjeta, tačnije, ostanak izbjeglih u Turskoj.

Utisak je - došli smo do vrlo problematičnog sporazuma, a sve to za skupe pare, jer uspostavlja se novi evropski moto - ono što se ne može riješiti novcem, nećemo ni rješavati.

Već narednih dana se očekuje transfer od tri milijarde eura Turskoj za pomoć u bavljenju izbeglicama, do 2018. još toliko, obećano je skoro otvaranje novih poglavlja pregovora o prijemu, kao i ubrzavanje bezviznog režima.

U najkraćem, EU je ispunila sve zahtjeve Ankare - koliko će dobiti zauzvrat, pokazaće dani pred nama...

XS
SM
MD
LG