Linkovi

Stano: Nema paralele Škotske sa RS


Dok se prebrojavaju glasovi tek održanog referenduma o nezavisnosti Škotske, nameće se ptanje: nisu li Škoti otvorili Pandorinu kutiju i stvorili prostor za secesionističke težnje širom Evrope?

Svaki slučaj je zaseban i ne mogu se povlačiti paralele, tvrde u Evropskoj komisiji, posebno odbijajući sličnost škotskog slučaja sa izjavama rukovodstva Republike Srpske o otcjepljenju od BiH.

Škotski referendum je izraz demokratske volje naroda, dogovoren na nivou Ujedinjenog Kraljevstva i sa potpisom britanske kraljice - kao takav je zakonit i legitiman za Brisel, rečeno je danas u Evrpskoj komisiji. Takva zakonska osnova, medjutim, ne postoji u drugim slučajevima, kao što je Katalonija u Španiji, što podvlači činjenicu da svaki slučaj treba gledati zasebno i u njegovom istorijskom kontekstu.

Na rezultat škotskog referenduma ne gledaju pomno samo Katalonci, Sjeverni Italijani, Baski, čak Korzikanci, već se gleda i iz predsjedničkih dvora u Banja Luci.

Jedna stvar je sigurna - Škotska se ne može primeniti na Zapadni Balkan, posebno Bosnu I Hercegovinu, riječ je o dva različita problema i dva različita rješenja.

"Kada govorimo o Zapadnom Balkanu, tačnije o BiH, EU je tu vrlo jasna. Više puta smo ponovili da u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet BiH kao suverene i jedinstvene države. Za nas postoji samo jedna BiH i sve ideje i retorika o podjeli zemlje su jasno odbačene od strane EU", ističe portparol Komesarijata za proširenje Evropske komisije, Peter Stano.

Kada je riječ o Kosovu, naglašava se da ga pet evropskih država nije priznalo, te se tu ne može govoriti o jedinstvenom stavu evropske spoljne politike, sem kada je riječ o evropskim perspektivama.

"Ali na primjeru Kosova se pokazalo da je proces pristupanja dobar mehanizam za rješavanje otvorenih pitanja - u slučaju Kosova i Srbije pomirenja i normalizacije odnosa", ističe Peter Stano.

Konačno, opet o Škotima - ako se i odluče za nezavisnost, ukazuju u Komisiji, moraće stati u red pred evropskim vratima, vjerovatno ne na posljednje mjesto, ali će i za njih, kao i za nas, važiti pravila prijema novih članica opisana u Lisabonskom sporazumu.

XS
SM
MD
LG