Linkovi

Evropska komisija pomaže Mađarskoj


Grupa Avganistanaca posle prelaska srpsko-mađarske granice u blizini sela Ašothalom
Grupa Avganistanaca posle prelaska srpsko-mađarske granice u blizini sela Ašothalom

Visoki zvaničnik Evropske unije zadužen za migracije Dimitris Avramopulos je posle današnjeg razgovora sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom izrazio podršku planu vlade u Budimpešti da izgradi zaštitnu ogradu dužine 175 kilometara na granici sa Srbijom...

Dok migranti nastavljaju da u velikom broju prelaze srpsko-mađarsku granicu, Evropska komisija odlučila je da ponudi zvaničnoj Budimpešti pomoć u iznosu od skoro osam miliona evra.

Visoki zvaničnik Evropske unije zadužen za migracije Dimitris Avramopulos je posle današnjeg razgovora sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom takođe izrazio podršku planu vlade u Budimpešti da izgradi zaštitnu ogradu dužine 175 kilometara na granici sa Srbijom.

"Evropa će uvek podržavati države članice na granicama Unije, a Mađarska je jedna od njih".

Komisija je Mađarskoj ponudila mogućnost uspostavljanja privremenih centara, u kojima bi se ubrzano razmatrali zahtevi za dobijanje azila i vraćanje ilegalnih imigranata u zemlje porekla, kao i pomoć stručnjaka evropske unije.

Mađarska tvrdi da je svega 8 ili 9 od svakih stotinu zahteva za politički azil opravdano.

"Tačno je da je Mađarska pod pritiskom. Do sada smo govorili samo o Italiji i Grčkoj. Sada smo dodali i Mađarsku", dodao je Avramopulos.

Šef diplomatije Mađarske izjavio je da je samo jutros u Mađarsku prešlo 567 migranata, i da je zemlja od početka godine zbog priliva izbeglica sa Bliskog istoka i severa Afrike imala troškove u iznosu od 56 miliona dolara.

Velike grupe migranata i dalje se okupljaju u improvizovanim kampovima u blizini Subotice, spavaju u vrećama i odmaraju po nekoliko dana, pre nego što nastave svoje putovanje. Jedan od njih, osamnaestogodišnjak koji kaže da se zove Hašmat kaže da već tri emseca putuje iz Avganistana.

"Islamska država i Taliban ubili su na stotine ljudi, sve Avganistance, oni su otišli, ali Avganistan ima mnogo problema, nemamo obrazovanje, ljudi se ne osećaju bezbedno".

Kao i hiljade drugih migranata, većina njih je morala čamcima do Turske, a zatim u Grčku, pa uglavnom pešice kroz Makedoniju, do Srbije. Da bi okončali svoje putovanje, najpre moraju da prođu kroz Mađarsku, koja je pojačala policijske patrole, s obzirom da je u prvoh šest meseci ove godine preko granice sa Srbijom u Evropsku uniju ušlo 67 hiljada ilegalnih imigranata.

Migranti koji se spremaju za prelazak granice u blizini stare ciglane, kažu da su odlučni u nameri da pronađu bolji život u Evropi, što potvrđuje i jedan 14-godišnjak, koji nije želo da otkrije svoje ime.

"Situacija u Avganistanu je vrlo jasna svim ljudima, postoje stvari koje mi smetaju u samoj zemlji, ne mogu da idem u školu, au društvu ne može da se živi opušteno, udobno, , kao u drugim stranim zemljama. Kod nas ima mnogo samoubilačkih napada, bezbednost je problem, pohađanje škole i zbog toga želim da dožem u stranu zemlju, poput Nemačke, da bih mogao da učim i obezbednim sebi bolji život u budućnosti".

Svega tri kilometra dalje, u niziji duž reke Tise, oni koji su pre njih ilegalno prešli granicu, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Iraka, ostavljaju za sobom tragove, pre svega u komadima odeće i bačenim dečijim pelenama.

XS
SM
MD
LG