Linkovi

EK: Evropsko-turski sporazum funkcioniše


Evropska komisija predstavila izvještaj dosadašnje realizacije sporazuma sa Turskom o migrantima i ukupnih evropskih napora da se migranska kriza stavi pod kontrolu. U Briselu tvrde da se plan ostvaruje dobro, ali žele još više solidarnosti evropskih članica. Po njima Madjarska ima pravo na referendum, pa i onaj o kvotama, ali nema pravo da odstupi od naloga Komisije po kojem su kvote obavezne. U suprotnom, najavljuju iz Komisije, slijedi pravna akcija.

Danas su u Evropskoj komimsiji osjetili potrebu da naglase - relokacija izbjeglica iz Italije i Grčke, kao i iz Turske u okviru sporazuma sa Ankarom, napreduje dobro, uprkos negodovanju država evropskog istoka...Samo iz Turske je do sada relocirano 20 hiljada ljudi, a i plan da ta zemlja primi nazad one koji nisu ostvarili pravo na azil, za sada funkcioniše.

"Uprkos izazovnim okonstima prošlog ljeta, EU-turski sporazum funkcioniše i donosi rezultate. To ostaje naš prioritet broj jedan. Od marta je broj izbjeglica koje dolaze u Grčku drastično opao, a naše obećanje da ćemo pomoći Turskoj se ostvaruje - danas je Komisija odobrila 600 miliona eura pomoći sirijskim izbjeglicama i njihovim domaćinima u Turskoj", naveo je evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Teško je ne zapaziti vezu izmedju današnjeg obraćanja evropskog komesara o izbjeglicama i referenduma u Madjarskoj kojim tamošnja vlast želi osnažiti legitimitet odluke da ne sudjeluje u ranije uvrdjenim, obaveznim kvotama prijema izbjeglica, kvotama odredjenim od strane Evropske komisije i koje važ za sve evropske članice. U Komisiji naglašavaju da nemau ništa protiv referenduma, ne prejudicirajući negov rezultat i napominju da eventualna odluka koja bi nakon referenduma mogla biti donijeta, može da se odnosi samo na buduće situacije. Ukoliko ipak izostane saradnja Budimpešte, slijedi reakcija Komisije...

"Evropski zakon je obaveza i ono što su države članice odlučile da ispune mora da bude implementirano, tu smo veoma jasni. Evropska komisija zadržava svoje pravo da preduzme pravne mjere", kaže Dimitris Avramopulos.

Iako u Briselu tvrde da sve teče po planu, činjenica je da se otvara "drugi front", krijumčari ljude šalju preko Egipta u Italiju i svakodnevno se na Mediteranu bilježi spašavanje stotina izbjeglica iz tog pravca, ali i gubljenje života...Za sada je jedini odgovor Unije u aktivnosti spasilačkih brodova dok iz Njemačke stiže zahtjev da se dogovor sličan onom sa Turskom, stigne i sa Egiptom...

Uz ovo, izveštaji NUHCR-a iz Turske govore da niko od izbjeglica vraćenih iz Evrope nema zaštićen status u Turskoj, kakav je bio obećan sporazumom. Uz ovo, još uvijek je gotovo 50 hiljada izbjeglica blokirano u Grčkoj, većina njih u improvizovanim kampovima i niko ne zna kada i kako će njihova sudbina biti riješena. Odgovor na to pitanje, strahuju mnogi, biće još teže naći nakon madjarskog referenduma.

XS
SM
MD
LG