Linkovi

Preporučen početak pregovora sa CG


Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu

Evropska komisija preporučila je otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u junu, navodeći da je od oktobra prošle godine postignut napredak

Evropska komisija je u svom Proljećnom izvještaju, koji je objavljen danas, preporučila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u junu. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizovala je video konferenciju sa generalnim direktorom Direktorata za proširenje Stefanom Saninom koji potencira nastavak reformi i promjenu zakona.

Evropska komisija navodi da je Crna Gora od oktobra prošle godine postigla napredak u oblasti vladavine prava i osnovnim pravima, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"U svjetlu daljeg napretka, Komisija ostaje pri stavu da je Crna Gora dostigla potrebni nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, posebno u pogledu političkih kriterijuma iz Kopenhagena, kako bi počela pristupne pregovore’’, kaže se u saopštenju.

Na online pres konferenciji koja je u Delegaciji EU u Podgorici danas organizovana sa generalnim direktorom Direktorata za proširenje, Stefanom Saninom čulo se da je Evropska komisija ocijenila je da je Crna Gora napredovala od septembra prošle godine kad su u pitanju reforme, ali i skrenula pažnju na njihova ključna očekivanja prije početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

To su: reforma, nezavisnost i efikasnost pravosudnog sistema, ali i jača borba protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala. Stefano Sanino rekao je da je, što se tiče EK, Crna Gora dobila zeleno svjetlo za početak pregovora u junu, ali da je isto tako dobila i preporuke za dodatne reforme i primjenu zakona.

"Crna Gora nastavlja reforme, što je napredak, ali ono što očekujemo prije otvaranja pregovora je trajna i konkretna politika u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Želimo da budemo sigurni da nema nedodirljivih i da se u tim oblastima borite na svim nivoima", rekao je Sanino.

On je ocijenio da rezultata ne može biti ukoliko pravni sistem ne bude stvorio zdravu sredinu za građane i ekonomiju, kad su u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala..

"Vlada vodi dijalog sa opozicijom u vezi sa ustavnim promjenama, ali bi bolje bilo da se više koncentrišu na pravosuđe nego na ostala pitanja".

Sanino je kazao da vjeruje da će "Evropski Savjet dati potvrdu Izvještaju EK" za početak pregovora sa Crnom Gorom u junu.
XS
SM
MD
LG