Linkovi

Lange: Sve partije da se uključe u dijalog


Direktor Direktorata EK za Crnu Goru Dirk Lange (gov.me)
Direktor Direktorata EK za Crnu Goru Dirk Lange (gov.me)

Direktor Direktorata EK za Crnu Goru Dirk Lange kazao je da je EK otvoreno podržala inicijativu predsjednika parlamenta da okupi političke lidere i razgovaraju o sprovođenju izbornog zakonodavstva

Evropska komisija ohrabrila je sve partije u Crnoj Gori da se priključe parlamentarnom dijalogu, saopštio je danas u Podgorici njen visoki zvaničnik Dirk Lange

U Podgorici je danas završena peta sjednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, na kojoj je bilo riječi o aktivnostima koje je Crna Gora sprovela tokom ove godine.

Direktor Direktorata EK za Crnu Goru Dirk Lange je, upitan da li smatra da je sazrela situacija da se primijeni novo izborno zakonodavstvo i očekuje li dobar epilog dijaloga u Radnoj grupi, kazao da je EK otvoreno podržala inicijativu predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da okupi političke lidere i razgovaraju o sprovođenju izbornog zakonodavstva i nivou spremnosti Državne izborne komisije.

„Mi smo podstakli sve političke partije da se priključe tom dijalogu, a mi smo tu da posmatramo taj proces. Nadam se da će grupa koja vodi dijalog doći do rješenja koje će predstaviti javnosti i koje će biti od pomoći“, kazao je Lange.

Lange je kazao da su u fokusu današnje diskusije dominantno bili sadašnja politička situacija i oblast vladavine prava. Lange, koji je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje i susjedsku politiku, kazao je da su razgovarali i o pripremljenosti Crne Gore za predstojeće izbore i o tome koliko je država spremna da u tom procesu primijeni novo izborno zakonodavstvo.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović kazao je da je današnji skup kruna sastanaka u ovoj godini, i da je preostao još jedan sastanak Parlamentarnog odbora u Strazburu, čime će biti zaokružene aktivnisti u ovom segmentu saradnje sa Evropskom unijom. Prema riječima Pejovića, danas je akcenat bio na oblasti vladavine prava.

„Sa poslanicima i predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova imali smo priliku da prođemo kroz obaveze koje Crna Gora ima u dijelu sprovođenja paketa izbornih zakona, svega onog što se nalazi pred nama u ovom važnom političkom i tehničkom procesu“, kazao je Pejović.

Kako je rekao, danas je akcenat bio i na oblasti korupcije i organizovanog kriminala, kao i na svim aktivnostima usmjerenim na rad Specijalnog tužilaštva, ali i osnivanje Agencije za antikorupciju.

XS
SM
MD
LG