Linkovi

Povoljan izveštaj za Srbiju i Kosovo


Izvještaj EK za Srbiju je naglašeno pozitivan uz očekivanja da će se nastaviti sa normalizacijom odnosa sa Kosovom, kao i sa neophodnim reformama

Ovogodišnji izvještaj o napretku u reformama i evropskim integracijama za Srbiju je naglašeno pozitivan uz nesmanjena očekivanja da će se nastaviti sa normalizacijom odnosa sa Kosovom, kao i sa neophodnim reformama. Danas je ponovljena preporuka Komisije da se prva medjuvladina konferencija sa Srbijom održi nakasnije januara naredne godine.

Priča o Srbiji je ove godine, iz ugla Evropske komisije, priča o uspjehu, koji je nagradjen odlukom o početku pregovora o prijemu zemlje u Evropsku uniju. Ključ za to je izvanredan napredak ostvaren tokom dijaloga Beograda i Prištine, proces koji se, poručeno je danas, mora nastaviti

"Srbija je ispunila preduslove za početak završnih pregovora o prijemu, načinila je fascinantan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom. Na snagu je prvog septembra stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, započeli smo skrining sa poglavljima 23 i 24 pregovora o prijemu. Ja se nadam da će prva medjuvladina konferencija biti održana najkasnije januara naredne godine. Nastavlja se normalizacija odnosa sa Kosovom, a države članice sada razgovaraju o okviru pregovora kakvi će e voditi sa Srbijom gdje će odnosi sa Kosovom imati svoje mjesto.Imate iskusan tim, imate snažnu političku volju i opredjeljenost, pokazali ste to tokom procesa normalizacije odmosa sa Prištinom i mislim da to može samo da ubrza proces", poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Bez sumnje, ovo je za Srbiju najpovoljniji izvještaj do sada, izvještaj o stanju koje se mora nadogradjivati. Mora se nastaviti sa reformom pravosudja, javne uprave, medijskim slobodama. Komisija nije sretna stanjem sloboda tzv seksualnih manjina i na tome mora raditi cjelokupno društvo.

Pozitivno i o Kosovu

U ovogodišenjem izveštaju o napretku, navodi se da je Kosovo povećalo kapacitete za ispunjavanje prioriteta procesa evropskih integracija poštovanjem kratkoročnih zadataka utvrđenih u Studiji izvodljivosti i pripremom za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Shenoll Muharremi, direktor Grupe za razvoj koja se bavi ekonomskim razvojem i evropskim reformama navodi da su pokretanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, dijalog o liberalizaciji viza i napredak u dijalogu sa Srbijom pozitivne stvari za Kosovo u ovogodišnjem Izveštaju napretka.
XS
SM
MD
LG