Linkovi

Migranti i strah od radikalizacije


Policija proverava dokumente migranata na granici Francuske i Belgije
Policija proverava dokumente migranata na granici Francuske i Belgije

Strah u Evropi se širi nakon što je uhvaćeno više od 40 džihadista koji su u Evropu ušli kao sirijske izbjeglice.

Devetnaest od 43 je otkriveno u Turskoj, dok su ostali uspjeli da uđu u zemlje Evropske unije prije nego što su identifikovani. Turski vojni oficiri saopštili su da su pronašli više od 10 kilograma eksplozive i četiri prsluka sa bombama, koji su mogli da budu upotrijebljeni za samoubilačke napade, u dvije torbe koje je nosila grupa od 34 osobe iz Sirije.

Najnovije presretanje džihadista, koji su se infiltrirali među izbjeglice, izazvalo je još veći strah od novih terorističkih napada u Evropi. Zbog toga raste pritisak na zvaničnike da ograniče ulazak azilanata, koje terorističke grupe pokušavaju da radikalizuju. Austrija je najavila da će da angažuje dodatne trupe za patroliranje duž granice i provjeru onih koji ulaze u zemlju. Austrijske vlasti su prethodno uvele stroga ograničenja na prijave za azil, što su kritikovali mnogi u Evropi.

“Moramo da radimo zajedno da smanjimo priliv ljudi čije su šanse da dobiju azil, male ili nikakve”, naveo je zamjenik direktora austrijske policije Franc Lang.

Da bi Šengen, kao sporazum o otvorenim granicama, nastavio da funkcioniše u Evropskoj uniji, njegove spoljne granice moraju da budu bolje nadzirane, smatra visoki saradnik Centra za evropsku politiku i analizu Januš Bugajski.

“Drugim riječima, grčka vlada, uz evropsku pomoć, trebalo bi da kontroliše izbjeglice koje ulaze u zemlju.”

Izbjeglička kriza zaoštrava tenzije između zemalja na migrantskoj ruti – na primjer Makedonije i Grčke, čije vlasti su saopštile da su pojedine izbjeglice koristile falsifikovane pasoše. Makedonski ministar odbrane Zoran Jolevski rekao je da to mora da se zaustavi.

“Važno je da omogućimo ulazak onima kojima je potrebna određena zaštita, ali moramo da budemo svjesni da među njima ima nekih koji nemaju najbolje namjere.”

Grčka se našla na udaru oštrih kritika zbog neadekvatne kontrole pomorske granice sa Turskom i propuštanja izbjeglica sa veoma malim brojem dokumenata. Januš Bugajski ističe da mora da se pošalje jasna poruka.

“Da jednostavno neće moći da dođu ako nisu ispunili veoma stroge uslove, zato što Evopa ne može da izađe na kraj sa tolikim brojem izbjeglica svake godine.”

Pritisak na Grčku je sve veći. Evropska komisija usvojila je izvještaj sa preporukama za rešavanje problema u kontroli spoljašnjih granica. Pojedine zemlje traže da se Grčka izbaci iz Šengena, što ne podržava predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

XS
SM
MD
LG