Linkovi

Otpor Junkeru medju evropskim parlamentarcima


Žan-Klod Junker, bivši premijer Luksemburga
Žan-Klod Junker, bivši premijer Luksemburga

Kandidat za predsednika Evropske komisije mora da savlada protivljenje nekih političkih grupa u EP, posebno evroskeptika koji u njemu vide velikog federalistu.

Kandidat za predjednika Evropske komisije, bivši premijer Luksemburga, Žan Klod Junker ovih dana obilazi političke grupe Evropskog parlamenta pokušavajući ih uvjeriti da na konačnom glasanju o njegovoj kandidaturi naredne sedmice dignu ruke ZA. Teško da će dobiti simpatije svih, posebno euroskeptika koji u njemu vide zakletog federalistu, dok partije evropske ljevice smatraju da pod palicom Junkera neće biti toliko potrebnih promjena unutar Evropske komisije.

Socijal-demokrati nemaju previše razloga da budu nezadovoljni sadašnjim rasporedom snaga pa i Junkerom, kao narodnjakom, u fotelji predsjednika Evropske komisije. Dobili su poziciju predsjednika parlamenta, sada se bore da mjesto komesara za finansije pripadne nekome iz njihovih redova.

"Bila je to dobra razmjena mišljenja, osebno o važnosti veće fleksibilnosmti i izboru socijaliste za komesara za ekonomska i finansijska pitanja. Čekamo jos na odgovore na polju imigracije a konačnu odluku ćemo donijeti na narednom sastanku u Strazburu", kaže Djovani Pitela, predsednik grupe socijal-demokrata.

Ja sam razvio odredjeni broj argumenata- socijalisti su odgovorili i dali odredjene sugestije”, ističe Junker.

Sa konzervativcima je već nešto teže... Predsjedavajući evropskim konzervativcima i reformistima, Sajed Kamal, kaže:

“Kada je g. Junker govorio o tržištu rada, energetskoj politici, bilo je jasno da ta gledišta dijeli i cijela sala. Medjutim, kada je govorio o visokom predstavniku za spoljnu politiku koji bi trebao da bude ministar spoljnih poslova, bilo je takodje jasno da je to naišlo na odbijanje i nismo mu želeli dati aplauz- bili smo uljudni da ga ne izviždimo, odsustvo aplauza je bilo dovoljno."

A za lijeve partije je Junker premalo reformista i ne mogu zaboraviti da je pod njegovim vodjstvom eurogrupa uspostavila nepopularne mjere štednje koje su u nezaposlenost otjerale dodatne stotine hiljada radnika.

" Imali smo živu diskusiju prije nego što je došao o tome da li treba uopšte da razgovaramo - sretni smo što je bio tu i odgovorio na neka naša pitanja- u nekom stvarima je bio jasan, dok u drugima jedva da pokazuje želju da mijenja nešto u EK. Moj je utisak da kolege nisu uvjerene i ne mislim da će od naše grupe dobiti podršku za izbor za predsjednika Evropske komisije", istakla je Gabriel Cimer iz Udružene evropske ljevice.

Njegovi narodnjaci, naravno, vide jasnu pobjedu...

“Mislim da će Junker imati maksimalan broj glasova Evropskog parlamenta i da će biti jako dobar rezultat glasanja u utorak", smatra predsjednik Evropske narodjačke partije, Jozef Daul.

I konačno, tu su euro-skeptici, kao što je Najdžel Faraž, koji u Junkeru vide trojanskog konja federalista, nekoga ko sanja o tome da će evropske države izgubiti i ono malo suvereniteta koji im je ostao.

Činjenica da je g Junker prihvatio poziv da dodje sam u grupu koja je najveći kritičar u Parlamentu je veoma dobra. Zadovoljni smo zbog toga. Ključ je u imenu naše grupe - Evropa slobode i direktne demokratije. Mi vjerujemo u demokratiju i sada smo manje uvjereni da u demokratiju vjeruje i g. Junker...

Mnoga pitanja su još uvijek otvorena - od osnovnog - hoće li se poštovati volja Evropljana koji su svoj glas ipak dali Luksemburžaninu, do toga kako će izgledati njegova Komisija. Već je jasno- značajnijih proboja u proširenju u narednih pet godina neće biti, što daje povoda mnogima da vjeruju da u toj Komisiji neće biti ni komesara za proširenje, već će ti poslovi biti prebačeni nasljedniku baronese Ešton. Sa druge strane, takav potez bi bio pogubna politička poruka svima koji jesu u procesu pridruživanja, što sve zajedno dodaje još više neizvjesnosti na buduću Komisiju, njen sastav i ulogu.

XS
SM
MD
LG