Linkovi

Evropa jača razmenu podataka


Ministri unutrašnjih poslova EU danas su pozvali države članice da razmjenjuju sve podatke važne za anti-terorističku borbu.

Uz ovo, dato je zeleno svjetlo za digitalnu obradu podataka o ulascima i izlascima iz EU državljana trećih zemalja.

Da li su Evropljani naučili lekciju i učinili nešto kako bi podigli bezbjednostt i spriječili buduće terorističke napade? Ministri unutrašnjih poslova tvrde da jesu i Evropa nije ista ona kakva je doskora bila...

"Mi stalno unapredjujemo našu borbu protiv terorizma. Od ovog januara imamo Anti-teroristički centar pri Europol-u, koji trenutno podržava policijske istrage u Francuskoj, Belgiji i drugim državama, a imamo i anti-terorističku grupu na obavještajnom polju, koja je takodje aktivna...uz ovo, biće i odluka o bazi podataka putnika, nadamo se i direktivi o oružju, sve to znači da unapredjujemo našu borbu protiv terorizma”, navodi ministar bezbjednosti Holandije, Ard Van Der Stur.

Iako u nadležnim službama Evropske komisije tvrde da su evropski aerodromi sigurni, tragična stvarnost je pokazala da je situacija daleko od toga - ovih dana belgijski mediji izvještavaju da je samo na briselskom aerodromu oko 50 radnika “opasno radikalizovano" - to se može desiti bilo gdje i bilo kome, tvrdi belgijski ministar unutrašnjih poslova, koji je izjavom da su "Muslimani plesali od sreće nakon terorističkih napada u Briselu" izazvao oštre kritike belgijske i evropske javnosti...

"Nikada nisam rekao da većina muslimana podržava teroriste, nikada! Riječ je o manjini, ali kada vidimo kako se brzo ljudi radikalizuju, to postaje tačka tenzija i moramo na tome da radimo. Ali, imamo sreće, nije riječ o većini muslimana, naprotiv", istakao je ministar unutrašnjih poslova Belgije, Jan Jambon.

I belgijski ministar se nada da će se uskoro, najkasnije do junskog sastanka, stvari mijenjati kada je riječ o saradnji, na koju već mjesecima pozivaju iz Evroske komisije.

"Rascjepkanost čini Evropu ranjivom - to je nešto što su razumjele u potpunosti sve evropske članice. Šta smo danas odlučili - više i dublje saradnje, razmjena podataka i iznalaženje mehanizama kako bi sve to bilo moguće. Trebalo je neko vrjeme da svi to prihvate, ali danas smo svi saglasni da treba ozbiljnije saradjivati...", kazao je evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

A tu još ima puno posla - još uvijek ne postoji jedinstvena baza podataka o ulasvcima državljana trećih zemalja u EU, iz ljubomornih ili, kako neko danas reče - razloga istraga, nema ni pune razmjene obavještajnih podataka o teroristima i terorističkim mrežama, Evropa nema ni zajedničku listu vlastitih gradjana koji se bore ili su se borili na stranim ratištima. To se, ukoliko Unija želi efikasnost u odgovoru na terorizam, već sutra mora ozbiljno mijenjati, zaključili su ministri unutrašnjih poslova EU.

XS
SM
MD
LG