Linkovi

Preuranjene tvrdnje o kraju krize?


Nekoliko evropskih lidera je sugerisalo da kontinent izlazi iz eurokrize. Ipak, analitičari upozoravaju da bi politika mogla da skrene ovaj klimavi oporavak sa kursa.

Evropska finansijska tržišta su juče imala mešovite rezultate, posle dogovora lidera Evropske unije prošlog petka, prema kojem će se prvi put smanjiti sveukupni troškovi. Nekoliko evropskih lidera je sugerisalo da kontinent izlazi iz eurokrize. Ipak, analitičari upozoravaju da bi politika mogla da skrene ovaj klimavi oporavak sa kursa.

Budžetskim dogovorom se predviđa smanjenje ukupnih troškova za 45 milijardi i 900 miliona dolara tokom narednih sedam godina. To se smatra pobedom onih lidera Evropske unije koji su tražili da štednja kod kuće bude praćena smanjenjem troškova u Briselu – među kojima je britanski premijer Dejvid Kameron.

„Ima mnogo ljudi koji su tražili da se nešto preduzme i najzad se pojavio neko ko je rekao da to mora da prestane, da je vreme da se smanji ograničenje kreditne kartice.“

Vrednost eura se u proteklih šest meseci povećala za 6 odsto u odnosu na druge valute. To je dobar znak, kaže predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi.

„Povećanje vrednosti je u izvesnom smislu znak međunarodnog poverenja u euro.“

Analiza holandske banke „ING“ je pokazala da se gotovo 134 milijarde dolara iz privatnih fondova vratilo u zemlje na obodu eurozone tokom poslednja četiri meseca 2012. To je veliki preokret u odnosu na situaciju pre godinu dana – kada su zabrinuti investitori iznosili novac iz eurozone, kaže finansijska analitičarka Luiz Kuper.

„Vidimo da banke u Španiji i Italiji imaju korist od toga i da je veća spremnost da se preduzmu rizičnije kreditne transakcije u zemljama na periferiji.“

Ali zemlje na periferiji kao što su Grčka i Španija se i dalje bore sa niskim ili negativnim rastom i spiralom nezaposlenosti. To je bila glavna karakteritika prošlonedeljnog konkursa za letačko osoblje u Atini.

Luiz Kuper kaže da su preuranjene tvrdnje evropskih lidera da je dužnička kriza prošla.

„Napreduje se, ali brzinom puža... Bez obzira što imamo veliki uspeh na berzama – ili smo ga imali – prvih nekoliko nedelja u januaru, u stvari se radilo o malom obimu.“

Pored toga, u Italiji će se 24. februara održati izbori i popularnost bivšeg premijera Silvija Berluskonija se u anketama povećava. Istovremeno, partija španskog premijera Marijana Rahoja je okupirana optužbama za korupciju, podseća Filip Vajt, iz Centra za evropsku reformu.

„U Italiji bi moglo da dođe do politički neizvesne situacije, mogućim povratkom Silvija Berluskonija. U Španiji, ne znamo u kom pravcu će ići sadašnji skandal oko premijera. A sve takve stvari mogu da poremete tržišta.“

Nemački izbori u septembru bi mogli da budu veliki test za Evropu, kaže Vajt, s obzirom da se kancelarka Angela Merkel bori da ostane na čelu najveće evropske ekonomije.
XS
SM
MD
LG