Linkovi

Evro pada zbog italijanske krize, Brisel zabrinut


Đuzepe Konte se obraća medijima posle susreta sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom.

Nakon što je predsjednik Republike odbio prijedlog italijanske vlade u kojoj bi sjedili protivnici eura i EU, nagovještaji još ozbijnije krize su oborili vrijednost eura, a evropsku stranu ozbiljno zabrinuli. Ipak, iskazuje se povjerenje u italijanske institucije i demokratiju da će zajedno naći izlaz iz ove ozbiljne krize.

Odbacivanje eura znači i odbacivanje EU, upozoravaju sa evropske strane na parole italijanskih populista ali i priznaju da niko danas ne zna kako će se riješiti italijanska kriza...

"Ovo je izuzetno komplikovana situacija - da je postavljena predložena vlada, bio bi problema a sada, uz veto italijanskog predsjednika imamo opet problem a situacija će se, bojimo se, još više pogoršati. Mislim da niko ne može u trenutnim prilikama da nadje ništa pozitivno. Teško je reći kako će se riješiti ali akteri političke drame moraju iskazati odgovornost - prema EU ali i prema
svojim sugradjanima u Italiji. U svakom slučaju, Unija bi trebala da skrene pažnju na posljedice odluka koje bi mogle da budu donijete u Italiji ali nikako ne bi smjela da se miješa u tamošnje prilike niti da na bilo koji način prijeti ili uslovljava"
, ističe Gabriela Cimer iz Udružene evropske levice.

"Još je uvijek mnogo nejasnoća oko toga šta se dešava u Italiji - pažljivo pratimo zbivanja a ono što je na prvom mjestu i najvažnije je da imamo povjerenja u italijanske institucije i demokratiju. Vjerujemo da će naći rješenje a Italija je jedan od osnivača EU i svojim evropskim stavom je u samom srcu Unije. To znači da smo svi partneri u Evropi, da moramo zajednički da nadjemo rjesenja, da razgovaramo, a to je zaista jedna od ključnih evropskih vrijednosti, takav je stav i kada je Italija u pitanju i tako će i ostati", navodi predsjednik evropskih narodnjačkih partija u Evropskom parlamentu, Manfred Veber.

Vjeru u italijanske institucije iskazuje i šefica evropske diplomatije, rodjena Rimljanka...

"Imam puno povjerenje, kao što vjerujem svi Italijani imaju, u italijanske institucije, počev od predsjednika koji se stara za provodjenje Ustava. Vjerujem dakle da će predsjednik i instuticije pokazati, kao uvijek do sada, da rade u korist gradjana. I primjetila sam da povjerenje Evropljana u Italiju raste ovih dana i to je nešto na šta treba računati", kaže visoka predstavnica EU, Federica Mogerini.

A stavom krizi o Italiji oglasio se još jedan Italijan...

"Vjerujem da Italija ne može da ima budućnost prosperitet ukoliko napusti EU. Napuštanje eura znači napuštanje Unije, napuštanje unutrašnjeg tržišta, a to znači ozbiljnu štetu italijanskim kompanijama, zapošljavanju u zemlji, stednim ulozima Italijana. Zato ću učiniti sve što je u mojoj moći da do toga ne dodje", kaže predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani.

Neko je danas pomenuo da iz ove posljednje krize treba nešto naučiti - znali su to Evropljani i bez italijanske drame ali sada još bolje - Unija se mora mijenjati kao i euro zona- od družine dobre volje, koju svaka kriza dovodi u pitanje, kakva je sada, i do jasno uredjene ekonomske, monetarne zone, neko kaže i političke zone, kakva bi trebala biti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG