Linkovi

Evolucija Supermenovog lika


Henri Kavil kao Supermen u "Čoveku od čelika" (Warner Bros.)
Henri Kavil kao Supermen u "Čoveku od čelika" (Warner Bros.)

Superman, legendarni američki junak – borac za socijalnu pravdu i američki način života – rodjen je kao lik iz stripa pre više od 70 godina, a evoluirao u televizijsku ličnost i najzad – filmskog junaka.

Superman, legendarni američki junak – borac za socijalnu pravdu i američki način života – rodjen je kao lik iz stripa pre više od 70 godina, a evoluirao u televizijsku ličnost i najzad – filmskog junaka. “Čovek od čelika”, najnoviji film o avanturama tog superheroja, u režiji Zeka Snajdera, donosi nam modernizovanu verziju Supermena prilagodjenu 21. veku.

Supermenov karakter počiva na njegovoj dvojnoj prirodi. Rodjen je kao Kal-El na planeti Kripton, koja je uništena odmah pošto su ga roditelji, da ga spasu, uputili na Zemlju.

Aluzije na priču o Isusu provlače se kroz Čoveka od čelika. Kal-Ela – koji se sada zove Klark Kent – usvojila je skromna porodica iz Kanzasa. Baš kao Isus, on ima 33 godine kaa se suoči sa smrtnom opasnošću i nepoverenjem ljudi…

Medjutim Hauard Maršal, menadžer popularne prodavnice stripova u okolini Vašingtona, “Aftertime Comics” smatra da lik Supermena prevazilazi hrišćansku tradiciju.

“Jedan od razloga što su našoj kulturi potrebni superheroji jeste što je to naša, savremena mitologija.”

Postoje i druga tumačenja. Neki verski komentatori i članci iz pop kulture navode da Supermen ima jevrejsko poreklo. Oni ga povezuju sa Mojsijem i primećuju da Kal-El zvuči kao izraz na hebrejskom koji znači “Božji glas.” Medjutim, Hauard Maršal se ne slaže. On kaže da, iako tvorci Supermena Džeri Sigel i Džo Šuster jesu bili Jevreji, oni nisu uneli jevrejske elemente u svog superheroja, barem ne – namerno.

“Ne mislim da su svesno to uradili. Mislim da svi mi, u američkoj kulturi, ili kulturi u kojoj smo odgojeni, svesno ili nesvesno radimo stvari na odredjeni način, ili razmišljamo na odredjeni način, ali ne verujem da su oni seli i odlučili– hajde da unesemo nešto jevrejsko u ovog lika.”

Umesto toga, kaže Maršal, junak stripova rodjen 1930-ih u Americi za vreme velike depresije trebalo je da predstavlja superheroja u svakom čoveku. Supermen je postao poznat prosečnim Amerikancima 1950-ih kada ga je Džordž Rivs tumačio u televizijskoj seriji. Ta serija je ostavila pečat na generaciju bebi-bumera.

“Mi smo bili prvi ljudi kojima je televizor bio deo nameštaja u dnevnoj sobi. Čuo bi se zvuk brzog udarca – bum! Supermen udara zlikovca u lice … i ovaj je nokautiran. Samo jedan brzi udarac, i prelazi na drugog negativca. Bilo je to veoma uzbudljivo!”

Medjutim, filmovi o Supermenu snimljeni 1970-ih I 80-ih osvojili su obožavaoce širom sveta. Kristofer Riv bio je oličenje superheroja u toj legendarnoj ulozi.

Novi, moderni “Čovek od čelika” donosi specijalne 3D efekte, supersoničnu akciju, impresivnu glumačku postavu i novog, kao izvajanog Supermena koga po prvi put tumači Henri Kavil. On podseća na mladog Kristofera Riva ali ga ne kopira. Za sada, film je bioskopski hit, ali ostaje da se vidi da li će izdržati test vremena.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG