Linkovi

Farkaš: NATO veruje u Crnu Goru


Bivša zvaničnica Pentagona Evelin Farkaš

Potpisivanje protokola veoma je važno za Crnu Goru, NATO, Evropu i Sjedinjene Države, rekla je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Evelin Farkaš, visoka saradnica Atlantskog savjeta i bivša zvaničnica Pentagona koja je na položaju zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu bila aktivno uključena u pripremu Crne Gore za pridruživanje Alijansi.

“Za Crnu Goru je to veliki uspjeh. Pokazala je da je zrela odnosno demokratija koja sazrijeva, jer sve demokratije imaju još neobavljenog posla. Znači, njihov posao još nije okončan, ali je ovo znak da NATO vjeruje u Crnu Goru i njen dosadašnji razvoj. Takođe je znak da su crnogorska vojska i Ministarstvo odbrane postigli mnogo u pogledu profesionalizacije, prije svega da mogu da se pobrinu za bezbjednost zemlje i naravno da mi vjerujemo Crnoj Gori da će nam priteći u pomoć, kao dio kolektivne alijanse, te da ćemo mi zauzvrat pomoći Crnoj Gori ako to bude potrebno. Tako da je potpisivanje protokola veoma značajno."

Pridruživanje Crnoj Gori NATO-u, deset godina posle referenduma o nezavisnosti, veliki je uspjeh za zemlju i garant nepovredivosti njenih granica, smatra Majkl Halcel, visoki saradnik Centra za transatlantske odnose Univerziteta Džons Hopkins.

“Kada zemlja postane članica NATO-a, to je to, njene granice su bezbjedne. Ako su neki ljudi protiv toga, ili još uvijek imaju viziju da mijenjaju granice, mislim da će biti prilično razočarani kada Crna Gora postane članica NATO-a.”

“Pridruživanje NATO-u je potvrda da je država uspjela u pogledu reformi, da se zakonodavno kreće u dobrom pravcu prema Evropskoj uniji i da je atraktivno mjesto za strane investicije”, ocijenio je Januš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike.

XS
SM
MD
LG