Linkovi

Prerano za slavlje zbog oporavka evrozone?


Stručnjaci upozoravaju da bi trebalo oprezno analizirati pozitivne ekonomske pomake u evrozoni.

Na kraju nedelje tokom koje su se pojavili neki pozitivni podaci o ekonomskom stanju evrozone, ipak ostaje pitanje da li su njeni problemi zaista rešeni? Stručnjaci se plaše da je i pored ovog zračka nade, oporavak i dalje slab i neujednačen.

Ostavite šampanjac na ledu – kažu analitičari uz upozorenje u vezi sa oporavkom evrozone. Optimistični novinski naslovi preplavili su region pošto su brojke pokazale da je stanje bolje od očekivanog i da je evropski blok izašao iz recesije. Povećan rast u dve najveće ekonomije evrozone, Nemačkoj i Francuskoj pomogao je regionu da u drugom kvartalu izađe iz najduže recesije u svojoj istoriji.

Međutim Vil Hobs iz kompanije Barklis (Barclays) smatra da trenutne političke struje i dalje predstavljaju pretnju za potpuni oporavak.

“U Italiji je u toku sapunica u kojoj se ne zna da li će Silvio Berluskoni da se vrati političkoj karijeri ili će da bude u kućnom pritvoru. U Španiji se i dalje oteže finansijski skandal vladajuće stranke. Predstojeći izbori u Nemačkoj bi mogli da izazovu nestabilnost. Ipak se radi o pozitivnim podacima za samo jedan kvartal posle 18 meseci negativnog rasta tako da treba biti oprezan sa slavljem”, kaže Hobs.

Trgovinski suficit evrozone porastao je u junu u odnosu na prošlu godinu, dok uvoz i dalje opada – što ukazuje na neujednačenu prirodu oporavka. Predstojeći izbori za Angelu Merkel takođe izazivaju nesigurnost.

“To je velika nepoznanica i svi trenutno čekamo na to, a jasno je da će kada izbori prođu početi i da se menja retorika Nemačke. Angela Merkel zna da može da bude malo otvorenija posle izbora. Ipak, ja se ne bih oslonio na to i ne očekujem ogromnu promenu u nemačkoj politici. Oni i dalje smatraju da bi zemlje sa juga Evrope trebalo da primene mere štednje, a ne da im oni daju dodatnu finansijsku pomoć”, kaže Kris Bošamp, berzanski analitičar u firmi "IG".

Pozitivni rezultati niskih kamatnih stopa Evropske centralne banke, koje su blizu nule, kao i liberalnih mera za osiguranje likvidnosti već se primećuju.

Ipak, nezaposlenost je i dalje na visokom nivou u velikom broju zemalja, uključujući Španiju gde iznosi 26 odsto. Imajući u vidu da će produktivnost verovatno da poraste pre nego što opadne stopa nezaposlenosti, zakonodavci će morati da obezbede oporavak tržišta rada pre nego što ljudi koji su već dugo nezaposleni izgube kvalifikacije i postanu neupotrebljivi.
XS
SM
MD
LG