Linkovi

European Western Balkans od sada i na srpskom jeziku


European Western Balkans (EWB) na srpskom
European Western Balkans (EWB) na srpskom

Regionalni internet portal specijalizovan za praćenje procesa evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, European Western Balkans (EWB), predstavio je srpsko izdanje, koje će biti fokusirano samo na Srbiju.

Na predstavljanju portala, koji je podržala Ambasade Švedske, govorili su Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU i glavni i odgovorni urednik portala, Nemanja Todorović Štiplija.

Lundin je rekao da je portal značajan jer neguje inovativni i multidisciplinarni pristup političkom novinarstvu.

"Regionalni karakter portala je veoma značajan jer omogućava komparativnu analizu političkih i društvenih procesa u regionu", istakao je ambasador i dodao da samo stabilan region može da doprinese napretku njegovih pojedinačnih zemalja.

Ambasador Lundin rekao je na predstavljanju portala da iza tog projekta stoji mlada, ali veoma perspektivna i ambiciozna ekipa novinara koja je, kako je istakao, pokazala da je uz trud i fokus moguće privući pažnju kvalitetnim novinarstvom.

"Portal je pokrenut s ciljem da se unapredi razumevanje, podigne svest i ohrabri dijalog kada je reč o pitanjima demokratizacije Balkana i potrebi njegove intergracije u EU," rekao je Lundin.

Trećina građana Srbije je protiv ulaska naše zemlje u Evropsku uniju, dok 50 odsto nije sigurno da ćemo uopšte postati članica, rekao je glavni urednik Štiplija.

"Mislimo da je to zbog nedostatka informacija o benefitima koje nam članstvo daje, ali i o benefitima koji dolaze kroz reforme koje su deo procesa pridruživanja. Zato je to glavna misija portala, da građanima, zainteresnovanoj javnosti i medijima približimo taj proces što bolje," rekao je Štiplija.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević istakla je da je portal EWB pokazao kao koristan učesnik svih skupova u vezi sa evropskim integracijama naše zemlje, ne samo u Srbiji, već i u regionu, ali i Briselu.

Ona je podvukla da je transparentnost jedan od zahteva i potreba čitavog procesa evropskih integracija, ali ne zato što to traže članice EU od Srbije, već zato što je to zahtev naših građana.

Portal EWB pruža najkonkretnije i najdirektnije informacije šta se dešava u tom procesu, kako sebe pozicioniramo i kakav je stav država članica EU prema Srbiji, navela je Miščević.

XS
SM
MD
LG