Linkovi

Rezolucije EP o Srbiji i Crnoj Gori


Rezolucije EP o Srbiji i Crnoj Gori
Rezolucije EP o Srbiji i Crnoj Gori

Sa 542 glasa za, 49 protiv i 56 uzdržanih, danas je usvojena nova rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji. Ona odaje priznanje za do sada učinjeno u procesu reformi i gradnje odnosa sa Prištinom, tražeći od Srbije da u praksi primjeni do sada dogovoreno tokom dijaloga sa kosovskom stranom. I Crna Gora je danas dobila rezoluciju kojom evropski parlamentarci traže od vlasti u Podgorici da osnaže napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pred samo današnje glasanje o rezoluciji o Srbiji, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin, je tražio riječ:

"Upravo sam saznao da Srbija još uvijek nije poslala evropskom posredniku, gospodinu Kuperu, potpisan sporazum o integrisanom upravljanju granicama, sporazum postignut 24. februara tokom dijaloga sa Prištinom. Taj je sporazum bio jedan od ključnih razloga zašto je Srbija dobila status kandidata 1. Marta - Priština je poslala službenu, potpisanu verziju dokupenta, dok se na Beograd još čeka- sporazum o integrisanom upravljanju granicama je od najveće važnosti i Beograd mora da djeluje- pozivam vladu Srbije da pred ovaj dokument i tako zadrži kredibilitet i pokaže opredjeljenje prema implementaciji sporazuma".

EP je istovremeno odbio amandman da se uz reč Kosovo, u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju, u dokumentima EP ubuduće stavlja zvezdica sa referencama na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde. Parlamentarno ignorisanje zvjezdice uz ime Kosova, nezvanično je objašnjeno činjenicom da sporazum o regionalnom predstavljanju ne obavezuje Evropski parlament, koji se do sada više puta iskazao po pitanju kosovske državnosti.

Kada je o Crnoj Gori riječ, današnje poruke Podgorici iz Brisela, sem priznanja za opredjeljenost evropskim integracijama i započetim reformama, insistira na konkretnijim rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Crna Gora je načinila značajne reforme, ali mora da poveća napore na polju vladavine pravai intenzivira borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Rezultati su neophodni kada je riječ o korupciji na visokim nivoima i, posebno, organizovanom kriminalu. Mjere se moraju istinski izgraditi i svi slučajevi ozbiljno istražiti", rekao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Kada je u pitanju crnogorska ekonomija, Evropljani vjeruju da postoji impresivan potencijal koji se mora mudro iskoristiti.

"Kako je riječ o državi iznimnih prirodnih ljepota, turizam u cg ekonomiji igra glavnu ulogu. Tako su prioriteti vlasti zaštita prirode od gradnje visokih brana hidrocentrala i transparetna energetska politika. Uz to, umanjenje državne birokratije će ohrabriti preduzetništvo i promovisati razvoj te ohrabriti strane investicije.", naveo je izvjestilac za Crnu Goru, član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, Čarls Tenok.

Usvakom slučaju, čini se da su danas usvojene rezolucije sa jedinstvenim ciljem - pripremiti i Crnu Goru i Srbiju što bolje i što brže za skore pregovore o prijemu - zbog toga i uporno insistiranje na vladavini prava i borbi protiv korupcije, jer će ta najteža pitanja sa svaku državu Zapadnog Balkana biti prva otvorena a posljednja zatvorena, bez mogućnosti da se dobije zeleno svjetlo za prijem dok svi u Evropskoj uniji ne budu uvjereni da prijemom novih kandidata ne čine stare greške.


XS
SM
MD
LG