Linkovi

Buzek: Srbiji treba Đokovićeva odlučnost


Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek obraća se poslanicima na posebnoj sednici Skupštine Srbije
Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek obraća se poslanicima na posebnoj sednici Skupštine Srbije

Odlučnost koju poseduje Novak Đoković treba da ima cela zemlja, poručio je danas poslacima u Skupštini Srbije predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek. Zvaničnik iz Brisela je tokom današnje posete Beogradu razgovorao sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Normalizacija odnosa sa Prištinom je ključ evropske budućnosti Srbije, poručio je predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek, obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije. Prema rečima evropskog zvaničnika naredni koraci su jasni – za nekoliko nedelja status kandidata, a za nekoliko meseci i početak pregovora za ulazak u EU. S druge strane, rekao je Buzek, Evropa želi samo jednu stvar – unapređenje odnosa sa Prištinom i primenu dogovorenih rešenja:

"Takođe je neophodno sesti za sto i započeti konkretne pregovore za sledeći korak i sledeći dogovor. Postoji cela lista i vrlo je važno razmišljati o vrlo konkretnim koracima. Zato što su oni na stolu. Implementacija konkretnih koraka je potrebna, kao i sledeća runda pregovora da bi se olakšao život građanima Kosova i Srbije".

Predsednik Evropskog parlamenta rekao je da se od Srbije ne očekuje da ispuni sve uslove za nekoliko meseci, ali da treba da učestvuje u razgovoru o primeni dogovora postignutih sa Prištinom. Na izjavu predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović da Evropa treba da radi na poboljšanju stepena težnje Prištine da učestvuje u dijalogu, Buzek je odgovorio da shvatio njenu poruku i da je već počeo da radi na tome:

"Od Srbije se očekuje da ne blokira nikoga u regionu na tom putu. Mi očekujemo da ne budemo blokirani od Prištine", rekla je predsednica Skupštine.

A pred poslanicima u Skupštini Srbije Buzek je posebno istakao primer najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, koji se, pošto ga je pobedio, izvinio Švajcarcu Rodžeru Federeru.

"Tu odlučnost koju je tada imao Ðoković treba da ima i Srbija na putu ka EU", rekao je Jerži Buzek i objasnio da je, kao što je i Ðoković bio uveren da može to da učini, to veoma važno i kada je zemlja u pitanju.

XS
SM
MD
LG