Linkovi

EP: Crna Gora pozitivna priča


Evropski parlament
Evropski parlament

Evropski parlament užurbano priprema rezoluciju o Crnoj Gori koja je, iz ugla evropskih parlamentaraca, uspješna priča

Zemlja koja je započela završne pregovore za prijem u EU, sigurno ide ka svome cilju. Naravno, kao što je to slučaj sa ostatkom regiona, Crna Gora se susreće se problemima koje treba riješiti- borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, slobode medija i ukupnim pravima, ali niko u Evropskom parlamentu ne vidi razloga da to bude nerješiv problem za zvaničnu Podgoricu.

Gotovo da je nepodjeljeno mišljenje zvaničnog Brisela da je Crna Gora na najboljem putu da bez zastoja prodje kroz završnu fazu procesa pridruživanja EU. Iza sebe ima već zaključeno jedno od poglavlja pregovora i punu podršku da nastavi sa reformama, kao i sa konstruktivnom ulogom u regionalnom okviru.

"Crna Gora je, u suštini, pozitivna priča- mala zemlja, sa tek nekoliko nerješenih unutrašnjih problema, svakako ne onakvih kakve trenutno ima Makedonija. Crna Gora ima tek 600 hiljada stanovnika, ekonomija ima probleme zbog medjunarodne recesije, to nije ekonomija koja je raširena na više strana- fokusirana je uglavnom na turizam i treba joj malo više širine.

Problem je i kapacitetima, ali sada već iza sebe imaju iskustvo Hrvatske ii Slovenije, koje dijele pravno nasljedje bivše Jugoslavije. Dakle, uopšte, moj izvještaj se uglavnom fokusira na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodu medija, uredjivačke slobode, gdje je u prošlosti bilo slučajeva napada i pritisaka na novinare. Izvješaj se bavi i pitanjem životne sredine, njenom zaštitom jer Crna Gora je ekološka država.

Razvoj turizma ne smije doći do situacije u kojoj ugrožava životnu sredinu. To je balansiran izvještaj koji je dobio punu podršku- niko nije doveo u pitanje napredak Crne Gore prema EU i NATO. Probleme treba tražiti u regionalnom kontekstu- veće države, kao Srbija i BiH će biti, na žalost, teži slučaj", poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarls Tanok.

Vjeruje se da bi Evropski parlament novu rezoluciju o Crnoj Gori mogao usvojiti na proljeće, što bi trebao biti značajan podsticaj Podgorici, ali i ostalim evropskim institucijama, da nastave putem čiji su prvi kilometri već iza zemlje koju u Briselu smatraju, za sada, uspješnom integracijskom pričom.
XS
SM
MD
LG