Linkovi

EP dao zeleno svetlo sporazumu sa Ukrajinom


Dva parlamenta, evropski i ukrajinski, simultano dali glas sporazumu EU sa Ukrajinom o slobodnom tržištu - sporazumu koji je juče od strane Evropske komisije stavljen na čekanje narednih 15 mjeseci da bi se umirila strahovanja Moskve.

Današnje glasanje stavlja pečat na sporazum dvije ključne strane, čineći ga, bez obzira na odlaganje, konačnim dokumentom.

Bez obzira na odlaganje njegove primjene, danas izglasani sporazum, simultano, u Strazburu i Kijevu jeste ozbiljan plus za Ukrajinu. On potvrdjuje da obaveze EU da toj zemlji da poseban status. Iz Kijeva ga vide kao čekaonicu za punopravno članstvo, iz Brisela kao specijalne veze.

"Parlament je uvijek branio teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i nastaviće to", istakao je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

Prvi je glasao parlament u Kijevu, a potom onaj u Strazburu.

"Ko će se nakon ovoga usuditi da Ukrajini zatvori evrpska vrata? Ko će biti protiv perspekitve evropskog članstva, prema kojem sada preduzimamo naš prvi i najvažniji korak", upitao je predsjednik Ukrajine, Petro Porošenko.

A samo odlaganje primjene danas izglasanog sporazuma nije kraj svijeta za Ukrajinu. Do tog roka važiće poseban privremeni sporazum, koji dopušta uvoz ukrajonske robe na evropsko tržište bez carina, dok Kijev zadržava pravo da carini evropsku robu.

Izgleda da je jedini gubitnik u toj priči Evropska komisija, koja se uplašila ruskog podizanja obrve.

"Treba da postavimo pitanje - nije li to bilo konačno prepoznavanje evropske nemogućnosti da primjeni neophodan nivo sankcija Rusiji", ukazao je član EP iz Litvanije, Petras Auštrevijus.

Šef Spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta, Elmar Brok je dodao:

"Nema opravdanja ruskom protivljenju sporazumuma. Moramo biti veoma jasni u tome. Ovaj sporazum je validan i ne može se mijenjati, ne može se sabotirati."

Vjerovatno bi ova priča o domaćoj sabotaži sporazuma, prije nego što je i dobio potvrdu parlamenta, imala svoje duže nastavke i replike da svi već ne gledaju u sadašnju Komisiju kao na bivšu.

Parlament se sprema za propitivanje novih komesara i konačno glasanje 22. oktobra, kako bi prvog novembra sve već bilo na svome mjestu.

Hoce li se nova Komisija vratiti grijesima prethodne? Za taj odgovor treba pričekati još neko vrijeme.

XS
SM
MD
LG