Linkovi

Mekalister: Srbija je na putu ka EU


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister (arhiva)
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister (arhiva)

U izvještaju za Srbiju Spoljno-političkom komitetu Evropskog parlamenta Srbija dobila odlične ocene; otvaranje prvih poglavlja pregovora o prijemu zemlje u EU očekuje se već u ponedeljak.

Danas je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister, predstavio izvještaj za Srbiju Spoljno-političkom komitetu Evropskog parlamenta. Ovom prilikom on je pohvalio dosadašnje napore Beograda u reformama i evropskim integracijama, iskazujuči uvjerenje da će u ponedjeljak, 14. decembra, biti otvorena prva poglavlja pregovora o prijemu zemlje u članstvo zemlje u EU.

Posebno Mekalister ističe učinjeno na regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima - dijalog sa Prištinom, ali i, kako je rekao, simbolične ali važne geste, poput odlaska premijera Srbije na komemoraciju u Srebrenicu, posjete Albaniji te odlaska na inauguraciju
hrvatske predsjednice. To nije prošlo nezapaženo i, uz ukupne napore zemlje, čini osnov za nove korake ka evropskim integracijama.

"Danas sam Spoljno-političkom komitetu EP predstavio svoj izvještaj i poruka je jasna: Srbija je na putu prema EU, ali mislim da ćemo načiniti ključni korak naprijed naredne sedmice. Zaista očekujem da će prva dva poglavlja biti otvorena u ponedjeljak i to je dobar,
veliki uspjeh za Srbiju. U svakom slučaju, težak posao predstoji onda kada poglavlja budu otvorena",
rekao je Mekalister.

A Srbija je već pokazala da može uspjessno da se nosi sa krizama, uvjerenje je evropskog parlamentarca iz Njemačke. Posebno tu podvlači migrantsku krizu u kojoj je zemlja i njen narod uložio maksimalan trud u reakciji na rijeke migranata koji preko njene tenritorije idu ka EU.

Kada je riječ o reformama, Mekaliste naglašava da je od ključne važnosti dobar zakonodavni okvir, gdje vladavina prava, uspješna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, čine ključne elemente.

Situacija sa medijima u Srbiji izaziva zabrinutost, kaže Mekalister, podsjećajući da je riječ o ključnom elementu svakog demokratskog društva, gdje samo usvajanje zakona neće donijeti rezultate. Potrebno je u praksi stvoriti klimu u kojoj će mediji moći da budu
nezavisni, poručuje izvjestilac za Srbiju EP.

XS
SM
MD
LG