Linkovi

Francusko-nemački plan za rešenje grčke krize


Grčki taksisti štrajkuju zbog plana za fiskalni oporavak u zemlji , Solun, Grčka, 20. juli, 2011.
Grčki taksisti štrajkuju zbog plana za fiskalni oporavak u zemlji , Solun, Grčka, 20. juli, 2011.

Lideri Francuske i Nemačke nadaju se da će sastaviti plan za pomoć Grčkoj kako tamošnja vlada ne bi prestala da otplaćuje dugove.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi putuje danas u Berlin radi na brzinu dogovorenog sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dan pred sutrašnji vanredni samit Evropske unije u Briselu.

Na dnevnom redu samita biće mogućnost odobravanja drugog paketa finansijske pomoći Grčkoj, povrh medjunarodne pomoći koju je Atina primila prošle godine.

Angela Merkel juče je izjavila kako ne očekuje da će na samitu Evropske unije biti postignuto neko 'spektakularno' rešenje za finansijske probleme Grčke. Ona je ukazala da će biti potreban čitav niz koraka da bi se grčka ekonomija vratila u normalu.

I Evropska komisija i Evropska centralna banka upozorile su da će, ukoliko Grčka ne bude u stanju da otplaćuje rate ranije odobrene pomoći, čitava evropska ekonomija pretrpeti ozbiljne posledice. Neki iznose mišljenje da bi deo sredstava novog paketa za izbavljenje mogli da obezbede privatni investitori.

Kancelarka Merkel juče je razgovarala sa predsednikom Barakom Obamom o finansijskoj krizi. Oni su se složili o potrebi da se grčka finansijska situacija efikasno reši kako bi se omogućilo evropskoj i globalnoj ekonomiji da nastave oporavak.

XS
SM
MD
LG