Linkovi

Poziv na hitnu istragu


Dik Marti u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope
Dik Marti u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je danas, drugog dana zimskog zasjedanja, usvojila rezoluciju kojom poziva Prištinu, Beograd, Tiranu i medjunarodnu zajednicu da ulože sve napore kako bi se istražili svi detalji trgovine ljudskim organima i nestanaka ljudi na Kosovu. Rezolucija je sačinjena na osnovu izvještaja Dika Martija, koji ujedno poziva da se istraže sve pravne mogućnosti kako bi EULEX mogao provoditi istrage na kosovskom, ali i albanskom teritoriju.

Današnja rasprava o izvještaju Švicarca Dika Martija zaključila je usvajanjem rezolucije koja poziva sve uključene strane, medjunarodnu zajednicu, kosovske, albanske i srpske vlasti da učine sve kako bi se rasvjetlili zločini navedeni u izvještaju- nestanci ljudi, te trgovina ljudskim organima, koja se dešavala u vrijeme kosovskog rata, gdje se posebno podvlači postojanje tajnih zatvora na teritoriji Albanije, koji su bili pod kontrolom UČK-a i klana na čijem je čelu bio sadašnji kosovski premijer.

Pärlamentrana skupština traži hitnu istragu o tome, istragu koja bi bila povjerena EULEX-u kojem, opet, treba dati jasan mandat kako bi mogao istraživati i na kosovskoj i albanskoj strani. Zvanični Brisel se stoga poziva da svojoj civilnoj misiji na Kosovu da političku podršku najvišeg nivoa, neophodnu kako bi se ispunila ova, kako se navodi, iznimno kompleksna i važna uloga.

Rezolucija poziva albanske i kosovske vlasti da bez rezerve saradjuju sa EULEX-om i ostalim medjunarodnim tijelima, koja imaju mandat da istražuju zločine koji su se dogodili tokom sukoba na Kosovu.

Uz ovo, ukazuje se da su teški zločini kakvi su u to vrijeme činjeni sa srpske strane, stvorili opštu sliku o tome da je jedna strana ta koja je činila samo zločine, a da je druga bila samo žrtva. Stvarnost je drugačija, kaže danas usvojena rezolucija, upozoravajući da ne mogu biti dvije odvojene pravde za dvije odvojene strane.

Na potezu je sada Brisel koji bi, na osnovu rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, a uz saradnju sa Prištinom, Beogradom i posebno Tiranom, trebao dati pravni okvir misiji EULEX-a, dovoljno širok za provodjenje istraga na albanskoj strani i rasvjetljavanje svih detalja počinjenih zločina.

XS
SM
MD
LG