Linkovi

EK: Mešovite ocene Srbiji


Premijer Srbije Vučić preuzima izveštaj Evropske komisije od šefa delegacije EU u Srbiji Davenporta u Beogradu 8. oktobar 2014.
Premijer Srbije Vučić preuzima izveštaj Evropske komisije od šefa delegacije EU u Srbiji Davenporta u Beogradu 8. oktobar 2014.

Srbija ozbiljno počela program ekonomskih reformi, ali nedovoljno pažnje posvećuje ljudskim pravima i medijskim slobodama, navodi Evropska komisija u godišnjem izveštaju.

Evropska komisija objavila je danas izveštaj o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, u kome se u najkraćem pozitivno ocenjuje ono što je Beograd ostvario u poslednjih godinu dana, ali se istovremeno ukazuje da Srbija treba da posveti pažnju ljudskim pravima, medijskim slobodama, usaglašavanju spoljne politike.

Srbija je ozbiljno počela program ekonomskih reformi, koje su još potrebnije posle teških majskih poplava, ocenio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ali istovremeno i upozorio da Srbija mora da se fokusira na vladavinu prava, medijske slobode, reformu državne uprave, reformu pravosuđa ili usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Nakon što je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću danas uručio izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu, Devenport je rekao i da je ovaj dan bitan za Srbiju i EU, jer je u proteklih godinu dana učinjeno mnogo koraka napred.

"Mislim o usvajanju pregovaračkog okvira u decembru 2013. godine, mislim o prvoj međuvladinoj konferenciji o pregovorima za pristupanje EU u januaru. Mislim da su ove odluke predstavljale zasluženo priznanje stalnog napretka koji Srbija postiže u reformama i u normalizaciji odnosa sa Kosovom", rekao je Davenport.

Premijer Srbije je rekao da je delimično zadovoljan ocenama iz izveštaja Evropske komisije o napretku zemlje u evrointegracijama, jer su one u najvećem delu objektivne, ali i da ima nekih političkih stvari oko kojih bi moglo da se diskutuje, dodao je Aleksandar Vučić.

Govoreći o predstojećoj poseti ruskog predsednika, on je izjavio da Srbija želi dobre odnose sa Ruskom Federacijom, ali da ći i gostu iz Moskve poručiti da se Srbija nalazi na evropskom putu i da poštuje obaveze prema evropskim partnerima.

"Pošto sam pročitao najveći deo izveštaja koji su dobili u regionu, mi smo nesumnjivo najbolje ocenjeni, najbolje prošli. Čak i u onome što su nam zamerke – nama su te zamerke najmanje u odnosu na sve druge. To nije dovoljno od nas. Ja očekujem da radimo još više, još bolje, još napornije", poručio je Vučić.

Premijer Srbije se danas sastao i šefom diplomatije Austrije Sebastijanom Kurcom, koji je tok prilikom ocenio da je izveštaj Evropske komisije pozitivan, kao i da je pozicija Beograda vrlo jasna jer su premijer Vučić i narod Srbije su na putu ka EU.

Sa druge strane, visoki zvaničnik Demokratske stranke Borislav Stefanović je danas ocenio da nema razloga za bilo čije osmehe i lažni optimizam posle izveštaja Evropske komisije. Po njegovim rečima. poslednji izveštaj ima pozitivnih i negativnih delova, a pojedini delovi jasno ukazuju na nedovoljan napredak u reformi pravosuđa, implementaciji Briselskog sporazuma, kao i na loše stanje u medijima, dodao je Stefanović.

XS
SM
MD
LG