Linkovi

Vrednost kineske valute i dalje u padu


Kupac prebrojava juane u Pekingu, Kina, 12. avgust, 2015.
Kupac prebrojava juane u Pekingu, Kina, 12. avgust, 2015.

Vrednost kineske vlaute juana pala je drugi dan za redom što je izazvalo dodatnu nervozu na berzama širom sveta.

Kineska centralna banka je ponovo spustila osnovni kurs juana za 1,6 odsto, posle jučerašnjih 1,9 osto, mada tvrdi da se ne radi o početku dugotrajnog smanjenja vrednosti kineske valute. Akcije vodećih izvoznika u Kinu su znatno opale pošto su njihovi proizvodi postali skuplji za kineske kupce. Akcije nemačkog proizvodjača automobila Dajmlera pale su za 3 odsto, kao i proizvodjača luksuznih artikala, firme LVMH. Cene nikla, bakra i alumunijuma na londonskoj robnoj berzi pale su na najniži nivo u poslednjih 6 godina. Akcije vodećih rudarskih kompanija, kao što su Glencore i Rio Tinto takodje su izgubile izmedju 3 i 5 odsto vrednosti. Devalvacija juana izazvala je i bojazan o valutnim ratovima, mada analitičar Kris Bošan smatra da Kina ima drugačiji argument.

„Kineska centralna banka može da kaže da su američke federalne rezerve držale dolar na nižoj vrednosti proteklih 5 godina putem takozvanog kvantitativnog ublažavanje, odnosno otkupa obveznica, dok sada Evropska centralna banka radi to isto. Prema tome, mada je Kina sada predmet kritika zbog ovog dosta očiglednog poteza, ona može da kaže da valutni rat traje već neko vreme.“

Medjutim, u uslovima usporenog globalnog rasta, trka za smanjenje vrednosti nacionalnih valuta mogla bi da oteža oporavak.

„Kompanije bi mogle da smanje investicije i potrošnju, a povratni uticaj bi mogao da nanese dosta štete globalnoj ekonomiji koja nije potpuno ozdravila.“ kaže analitičar Kris Bošan

Kineski zvaničnici su priznali da devalvacija juana ima za cilj da podstakne izvoz, ali je pitanje koliko će to koštati kineske trgovinske partnere.

Sjedinjene Države za sada reaguju oprezno, ali mnogi američki političari i eksperti tradicionalnu optužuju Peking da vrednost juana drži na veštački niskom kursu da bi stekao nefer prednost.

XS
SM
MD
LG