Linkovi

Evropa i dalje pod talasom hladnoće


Senj u Hrvatskoj, 7.februar 2012.
Senj u Hrvatskoj, 7.februar 2012.

Broj žrtava u Evropi raste usled hladnog talasa praćenim jakim vetrovima i obilnim padavinama u većem delu kontinenta.

Poljska izveštava o još šest žrtava smrzavanja, dok funkcioneri širom centralne i istočne Evrope saopštavaju da je na stotine sela sa desetinama hiljada ljudi odsečeno od dostave zaliha, dok sneg i dalje pada. Led je takodje problem jer sprečava rečni saobraćaj i dovodi do zatvaranja ključnih luka.

Funkcioneri u Srbiji danas su saopštili da će vojska eksplozivom razbijati ledene čepove na Dunavu i Ibru, zbog strahovanja da bi mogli da uzrokuju poplave.

Ekstremno hladno vreme uzrok je gotovo 400 smrtnih slučajeva širom Evrope. U Ukrajini, gde su temperature pale ispod minus 30 stepeni Celzijusa, od posledica hladnog vremena zabeleženo je najmanje 122 smrtna slučaja. Mnoge od žrtava su beskućnici.

Međutim, čak i izgledi za toplije vreme brinu funkcionere.

Bugarska je danas proglasila dan žalosti pošto je topljenje snega izazvalo pucanje brane u blizini sela Biser, usmrtivši osam ljudi. Funkcioneri i očevici kažu da je vodeni zid protutnjao kroz glavnu ulicu noseći sa sobom kuće i automobile.

Posle posete pogodjenim područjima, evropski komesar za reagovanje na krize, Kristalina Georgieva, rekla je kako strahuje „da najgore tek predstoji“.

XS
SM
MD
LG