Linkovi

Epl pod istragom EU


Elp, Starbaks i Fijat su zahvaljujući povoljnim poreskim ugovorima u Irskoj, Luksemburgu i Holandiji uštedeli milijarde što, prema oceni EK, nije pošteno

Kompanije Epl, Starbaks i Fijat našle su se u središtu istrage poreskih sporazuma u Irskoj i drugim zemljama, koju sprovodi Evropska unija. U svijetlu najnovije istrage, postavlja se pitanje da li se u Evropi odomaćila praksa da strane kompanije plaćaju premali porez.

Kažu da su u životu sigurne dvije stvari: smrt i plaćanje poreza. Epl, Starbaks i Fijat bi međutim mogli da dokažu da to nije tačno. Te kompanije su predmet istrage Evropske komisije zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Tri korporacije su zahvaljući povoljnim ugovorima u Irskoj, Luksemburgu i Holandiji uštedjele milijarde što, prema ocjeni evropskog komesara za konkurenciju Žoakina Almunje, nije pošteno.

"Selektivne poreske olakšice u korist multinacionalnih kompanije ozbiljno remete konkurenciju na našim pojedinačnim tržištima. Kada su državni budžeti osiromašeni, a od građana se traži da se suoče sa posljedicama krize, nije prihvatljivo da velike kompanije ne plaćaju adekvatan porez.”

Istraga bi mogla da izazove potrese širom Evrope i to ne samo u navedenim državama. Komisija tvrdi da su povoljni ugovori u tri zemlje u stvari državna pomoć. Međutim, oni su istovremeno i ključni dio njihovih poslovnih modela zbog čega bi pokušaji da se promijene sporni poreski zakoni mogli da izazovu nezadovoljstvo ostalih evropskih zemalja.

"To bi moglo da naiđe na veoma snažno političko protivljenje ne samo u te tri zemlje, već i u većim državama, među kojima je i Velika Britanija. Čak i pojedine zemlje, koje su tehnički žrtve ove vrste izbjegavanja plaćanja poreza, ne žele da se Evropska unija ozbiljno pozabavi tim problemom, zato što je to u suprotnosti sa njihovim filozofskim pristupom uniji”, kaže novinar agencije Rojters i ekspert za poreze Tom Bergin

Potez evropskih zvaničnika uslijedio je nakon globalnog trenda vršenja pritiska na kompanije da otkriju načine na koje izbjegavaju plaćanje poreza. Odbor američkog Senata utvrdio je prošle godine da je Epl zaštitio desetine milijardi dolara profita od oporezivanja koristeći irske kompanije koje nigdje nisu plaćale porez.

Kompanija je platila samo 3,7 odsto poreza na novac koji je prošle godine zaradila van Sjedinjenih Država. Epl je međutim saopštio da nije imao povoljniji tretman, dok je irska vlada takođe navela da nije prekršila nikakva pravila.
XS
SM
MD
LG